OSVRT

ISTRA: Mobilni signal

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Zateći se u bespućima Ćićarije, na pojedinim dijelovima bez mobilnog signala, nije ni najmanje ugodno. VIP ga uglavnom nema, dok HT djelomično ima, ali ne na svim područjima. Brdsko planinsko područje istarskog krasa već je godinama loše pokriveno mobilnim signalom što je problem stanovništvu, poduzetnicima, izletnicima, ali i općinskoj upravi.

Ima slučajeva, kaže laniška načelnica Roberta Medica, iako su još uvijek rijetki, da mladi ostaju u rodnom kraju, neki se i vraćaju, kupuju nekretnine i doseljavaju se izvana, bave se ruralnim turizmom. - Na sve načine nastojimo preokrenuti negativne demografske trendove, a mobilna telefonija jedan je od preduvjeta razvoja, kaže Medica. Laniška načelnica lani je dobila podršku svih službi okupljenih na Stožeru civilne zaštite Grada Buzeta i Općine Lanišća da s Gradom Buzetom čije se područje također djelom proteže na Ćićariji, zajednički zatraži pomoć od Istarske županije i mobilnih operatera.

Na istarskom krasu dva su granična prijelaza, uz samu je državnu granicu, a nedostatna pokrivenost mobilnim signalom problem je i vatrogascima i gorskoj službi spašavanja. Općini je problem zbog stanovništva i komunikacije te u kontekstu razvoja i revitalizacije Ćićarije pa i turističke, dok je ostalim službama koje djeluju na tom području, sa sigurnosnog aspekta.

Loša pokrivenost mobilnim signalom potencijalno je otežavajuća okolnost prilikom vatrogasnih intervencija spašavanja paraglajdera i potrage za nestalim planinarima, motoristima i turistima jer je i odašiljač preko kojeg vatrogasci koriste mobilne i prijenosne radio stanice, ponekad u neispravnom stanju pa su oslonjeni isključivo na mobitele koji s druge strane na nekim lokacijama nemaju signala. Općina Lanišće uključena je u projekt širokopojasnog Interneta, Rural Network Project (RUNE) pokrenut s ciljem osiguranja ultrabrze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske, Primorsko-goranske i Istarske županije, pa se Medica nada da bi njegova realizacija s druge strane možda mogla potaknuti i intenzivirati i rješavanje problema mobilnog signala. Konačno, telefon danas nije luksuz već potreba.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater