HRVATSKA ULJA OSVOJILA 27 ZLATNIH I 11 SREBRNIH MEDALJA

 Istarskom maslinovom ulju "Bilini" zlato u New Yorku


Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Bilini" osvojilo je zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku. New York International Olive Oil Competition, ili skraćeno NYIOOC, je godišnje natjecanje, na koje je ove godine prijavljeno gotovo tisuću uzoraka maslinovih ulja iz tridesetak zemalja svijeta.

Panel sudaca na ovom natjecanju je također međunarodni, a među 18 sudaca ove godine se našla i predstavnica Hrvatske, dr. Karolina Brkić Bubola. Nagrade se dodjeljuju za sjevernu i južnu hemisferu, monosortna ulja i blendove (višesortna ulja) te - kao posebnu kategoriju - organska ulja. Postoji, doznajemo, niz kategorija, ali ono što je očito je činjenica da naša zemlja postaje priznato ime na maslinarskoj karti svijeta. 

Naime, hrvatska ulja odlično su prošla: osvojila su 27 zlatnih i 11 srebrnih medalja, a dva su ulja proglašena najboljima u svojoj kategoriji. Maslinovo ulje Bilini dobilo je zlatnu medalju u kategoriji u kojoj je za sjevernu hemisferu najboljim na svijetu proglašeno španjolsko Martin de Prado EVOO Primicia Blend, a za južnu Coupage Blanc by Jose Ignacio iz Urugvaja.  

- Izuzetna nam je čast što smo kao malo obiteljsko gospodarstvo iz Istre osvojili zlatnu medalju u tako raznolikom društvu. Nadamo se da ćemo biti u prilici kušati ulja iz naše kategorije s udaljenih, nama egzotičnih lokacija, navode vlasnici OPG Rakovac koji se već nekoliko godina bave proizvodnjom maslinovog ulja dodajući kako im je iznimno drago da je visoki standard kvalitete ulja Bilini definiran na domaćim natjecanjima, sada potvrđen i na međunarodnoj/ globalnoj razini.

- Kao i kod drugih visokih nagrada, s jedne strane osjećamo sreću i radost oko dobivenog zlata. S druge strane, tu je obveza da radimo još i više, kako bismo dugoročno osigurali sljedivost najviše kvalitete, zaključuju s OPG-a Rakovac. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater