ZAŠTITNIK

Istarski vatrogasci slavili svetog Florijana u grožnjanskoj općini: VATROGASCE KRASI SOLIDARNOST, KAO I NJIHOVOG ZAŠTITNIKA

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Luka JELAVIĆ)

(Luka JELAVIĆ)


Vi pokazujete solidarnost, izlažete se riziku i opasnosti štiteći ljude i tuđu imovinu. Zato vam sveti Florijan i jest uzor, vi kao i on priskačete u pomoć ljudima, izlažući opasnosti i svoj život. Za takvo nešto nema dovoljne nagrade ili plaće, ali ako izostane i zahvala, nećete se zabrinuti, jer znate da činite dobro, poručio je vatrogascima don Luka Pranjić

Svečanim misnim slavljem kod crkvice svetog Florijana, na blagoj uzvisini između naselja Kave i Martinčići u grožnjanskoj općini, istarski vatrogasci s prijateljima iz Slovenije i Italije slavili su svog nebeskog zaštitnika, kršćanskog sveca i mučenika, zaštitnika Poljske, grada Linza i suzaštitnika Zagrebačke nadbiskupije.

Svečanost je počela procesijom brojnih predstavnika istarskih vatrogasnih društava, javnih vatrogasnih postrojbi, vatrogasne mladeži, čelnika Istarske županije, općina i gradova, te građana i drugih gostiju. U procesiji su vatrogasci nosili novi kip svetog Florijana, sve do crkvice u blizini istoimenog, davno napuštenog naselja. To je jedina crkvica u Istri posvećena svetom Florijanu, pa je iz tog razloga odabrana kao središnje mjesto slavlja istarskih vatrogasaca.

Blagoslovljen novi kip

Svečano misno slavlje predvodio je novigradski župnik Luka Pranjić uz sudjelovanje grožnjanskog župnika Miroslawa Paraniaka. Na početku misnog slavlja, blagoslovljen je novi kip svetog Florijana, a u prigodnoj propovijedi don Luka Pranjić je, uz nekoliko riječi o biografiji svetog Florijana, napomenuo kako je taj nekadašnji vojni veteran širio kršćanstvo upravo u vrijeme najvećeg progona. Kada je uhićen sveti Florijan se dragovoljno pridružio ostalima koji su određeni za pogubljenje, iskazujući svoju solidarnost sa istomišljenicima.

- Ta njegova vrlina resi i vas, dragi vatrogasci. Danas je ta vrlina skoro zaboravljena, nikoga se ne tiče tuđi problem, tuđa muka. Vi pokazujete solidarnost, izlažete se riziku i opasnosti štiteći ljude i tuđu imovinu. Zato vam sveti Florijan i jest uzor, vi kao i on priskačete u pomoć ljudima, izlažući opasnosti i svoj život. Za takvo nešto nema dovoljne nagrade ili plaće, ali ako izostane i zahvala, nećete se zabrinuti, jer znate da činite dobro, poručio je vatrogascima don Luka Pranjić.

Gosti iz Slovenije i Italije

Sve sudionike ove svečanosti pozdravio je, uz dobrodošlicu i načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz. Uz čestitke vatrogascima i zahvali na svemu što čine, napomenuo je da cijela zajednica mora brinuti o opremljenosti i osposobljenosti vatrogasaca kako bi se svi osjećali sigurnima. Istarski vatrogasni zapovjednik i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac je pozdravljajući sve sudionike ove svečanosti napomenuo da su svi vatrogasci radosni i počašćeni što mogu biti uz jedinu istarsku crkvu njihovog zaštitnika.

Pozdravljajući goste iz Slovenije i Italije spomenuo je i zajednički europski projekt na osposobljavanju vatrogasaca. Uz to, naglasio je da su istarski vatrogasci potpuno spremni za predstojeću ljetnu protupožarnu sezonu, da se gosti i građani Istarske županije mogu osjećati bezbrižno, te da će na sve nedaće imati pravi odgovor.

- Posebno naglašavam dobru suradnju s kolegama iz Primorsko-goranskom županijom i svi zajedno ćemo biti spremni za nove eventualne izazove. Zima je bila sušna, imali smo posla, ali smo ga uspješno obavili. Tako ćemo nastaviti i dalje, zajednički, da zaštitimo druge, ali i sebe, ne pitajući tko je tko, radit ćemo i dalje zajedno, poručio je Kozlevac zahvaljujući svima koji na bilo koji način pomažu djelovanje vatrogasaca i razvoj vatrogastva u Istri. Istarski župan Valter Flego je pozdravljajući vatrogasce i goste, iskazujući zadovoljstvo što se okupljaju na tom mjestu slaveći zaštitnika vatrogasaca, što je prilika i za razmišljanje što se napravilo u proteklih godinu dana.

Imamo planove za bolju opremljenost

- Mislim da na sve učinjeno možemo biti ponosni, pa se ovom prilikom zahvaljujem vatrogascima na puno akcija, intervencija i drugih zajedničkih poslova. Imamo puno planova za budućnost, imamo planove za bolju opremljenost, ali kao što znate nije dovoljno samo imati bolji aparat, vozilo ili vatrogasni dom, potrebno je da svi zajedno budemo bolji ljudi. Mislim da smo dostigli visok stupanj međusobnog povjerenja, suradnje, solidarnosti i odgovornosti što i dalje treba nadograđivati. Hvala vam na svemu i neka nas sve čuva sveti Florijan, zaključio je župan Flego.

U znak sjećanja na ovaj susret županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac uručio je kipiće sveca zaštitnika predstavnicima vatrogasaca Slovenije, Italije, Primorsko – goranske županije, svećenicima Luki Pranjiću i Miroslawu Paraniaku, Istarskoj županiji i Policijskoj postaji Buje. Svečanost je nastavljena na zajedničkoj večeri i druženju u Marušićima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater