DINAMIČAN ŽIVOT PODMORSKOG SVIJETA

ISTARSKA PODVODNA PRIČA: More priča prekrasne priče i krije čudesne tajne

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Knjiga "Istarska podvodna priča" nezaobilazno je štivo svakom koga zanima ronjenje u Jadranskom moru, ali i svakom stanovniku Istre koji bi se s podmorjem trebao upoznati barem približno onoliko koliko je upoznao i kopneni dio Istre. Djelo je nastalo zahvaljujući suradnji i entuzijazmu biologa Nevena Iveše, dugogodišnjeg ronioca i instruktora ronjenja Nevena Vojnića, te ravnatelja pulskog Arheološkog muzeja Istre Darka Komše

More odvajkada očarava ljude. Sam pogled na njegovo beskrajno plavetnilo smiruje i neodoljivo mami da zaplivamo, zaplovimo, zaronimo. Prema moru se oduvijek odnosi sa strahopoštovanjem, jer koliko god ono blagotvorno i blagodatno za nas bilo, čovjek je od prvog susreta s morem svjestan njegove nepredvidivosti i nepobjedivosti u određenim trenucima. Iako je čovjek uspio stići sve do mjeseca i razviti tehnološki vrlo napredne letjelice kojima se otisnuo u nekad nezamislive svemirske daljine, upravo su svjetska mora i oceani nama još uvijek nedovoljno poznat svemir koji nam se prostire pred nosom.

I Jadransko je more jedan od najljepših zakutaka na Zemlji. Osim predivnih prirodnih plaža, klisura, uvala, otoka, rtova ono od svakog prosječnog kupača krije neopisivo bogat podmorski svijet koji se šepuri u neobičnim oblicima i bojama. Među njegovim se travama, cvjetnicama i koraljima odvija dinamičan život raznovrsnih riba, rakova, školjki, ježinaca, spužvi i planktona, no nikada ne smijemo smetnuti s uma da neka od tih bića, koliko god ljupka i prekrasna bila, mogu biti i opasna. No, jednako kao i njegova obala, more u svom podmorju krije gotovo nezemaljske pejzaže i krajolike, pa i vrijedne arheološke artefakte i nalazišta. Sve su to razlozi zašto dubine južne Istre iz godine u godinu privlače sve veći broj zaljubljenika u more i dubinsko ronjenje.

Dva Nevena i Darko

Onima koji se iz nekog razloga ne mogu ili ne usude otisnuti u taj naš plavetni svemir, preostaje uživati u njegovim ljepotama zahvaljujući podvodnim fotografijama ronilačkih entuzijasta ili nekoj od knjiga koje predstavljaju jadransko podmorje. Jedna od takvih knjiga nastala je 2015. godine zahvaljujući suradnji i entuzijazmu biologa Nevena Iveše, dugogodišnjeg ronioca i instruktora ronjenja Nevena Vojnića, te ravnatelja pulskog Arheološkog muzeja Istre Darka Komše. "Istarska podvodna priča" nezaobilazno je štivo svakom koga zanima ronjenje u Jadranskom moru, ali i svakom stanovniku Istre koji bi se s podmorjem trebao upoznati barem približno onoliko koliko je upoznao i kopneni dio Istre.

Osim toga, ova je knjiga izvrstan poklon za naše goste iz drugih zemalja, budući da je objavljena na hrvatskom, i na još tri svjetska jezika. "Istarska podvodna priča" ipak je nešto posebnija od drugih sličnih knjiga jer je vrlo promišljeno i pedantno napisana, s dosta detalja, ali na jasan i čitatelju dopadljiv način. Osim što opisuje morski okoliš istarskog podmorja, najveći su doprinos ove knjige podaci o jadranskim životinjama, arheološkim i ronilačkim lokalitetima te o ronilačkim aktivnostima ispričani kroz kratke zabavne priče.

Tko ima zube na koži?

Provjereno, pričice iz poglavlja "More priča priče", popraćene neodoljivo živopisnim fotografijama, zanimljive su čak i maloj djeci. Iako će ona to doživjeti kao svaku drugu priču, ipak će ponešto naučiti o tajnovitom morskom konjicu, o pravim planktonima a ne onima koji u omiljenom crtiću gnjave Spužva Boba i gospodina Kliještića. Mogu doznati što su to krakati sramežljivci, a što meduze, kakav je to podmorski neboder, svira li se pod morem rock, tko to ima zube na koži a kome kuća glavu čuva, i još mnoštvo zanimljivih činjenica nakon kojih će zasigurno puno većim očima punim znatiželje gledati to more u kojem se tako rado ljeti igraju i osvježavaju.

S druge strane, odrasli će čitatelji proširiti svoje znanje o podmorju južne Istre, ali i naučiti štošta novoga, i vrlo vjerojatno dobiti želju barem jednom zaroniti u dubinu i osobno uživati u svojoj toj čarobnoj ljepoti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini