MALO NAS JE, AL NAS IMA

INTERAKTIVNA MAPA O KOJOJ BRUJI SVIJET: Najpoznatiji Istrijan u povijesti je čuveni Agripa! Tu je negdje i jedna od najljepših žena svih vremena

| Autor: Ivor BALEN
Agripa u seriji Rim HBO-a

Agripa u seriji Rim HBO-a


Najpoznatiji Istrijan u povijesti ipak nije Ivan Jakovčić, to je Marcus Vipsanius Agripa, čuveni rimski vojskovođa koji je pobijedio čak i Marka Antonija i Kleopatru, bliski prijatelj prvog rimskog cara Augusta, čovjek koji je izgradio neke od najpoznatijih građevina u povijesti, a među njima i čuveni Panteon.

Lokacija njegovog rođenja nije točno poznata, ali po jednoj verziji to je Istra.

Bilo je to dovoljno izrađivačima interaktivne mape na kojoj je za svaki kutak svijeta označena najpoznatija osoba koja je tamo rođena. Takva je mapa, naime, objavljena prije nekoliko dana i u kratkom roku je postala svjetski hit.

Ako netko pita koji su kriteriji - to je naravno teško reći - ovisilo je o ljudima koji su mapu radili, a svrha mape je čista zabava.

No s obzirom na količinu podataka, odnosno imena koja su objavljena na mapi, očito je da nije bila riječ o ofrlje sklepanom projektu, čisto da se privuče pozornost, nego o ozbiljnom istraživanju. Istraživači su pritom koristili podatke objavljene u online enciklopedijama popu Wikipedije i Wikidata, a za odabir najrelevantnijih osoba koristili su nekoliko faktora u istraživanju: broj unosa, njihovu dužinu, broj pregleda pojedinog unosa u razdoblju od 2015. do 2018. godine te ukupan broj eksternih linkova.

Da je naša Istra specijalna znali smo i prije, ali sada eto imamo i potvrdu jer imamo više desetaka unosa (poznatih ljudi). S obzirom da su imena upisana različitom veličinom i debljinom fonta, ovisno o tome tko je koliko doista bio značajan za povijest, zaključiti se može da je broj 1 Agripa, čije je ime napisano najdebljim slovima. Kao mjesto Agripina rođena prikazano je područje negdje kod Pazina.

Malo iza njega najdeblje je napisano ime i prezime Mario Andretti, dakle čuveni vozač i svjetski prvak Forumule 1, u Istri je broj 2. Andretti je, provjereno, rođen u Istri, odnosno u Motovunu.

232r24t354t

Mario Andretti

Dodajmo još da je broj 3 u Istri, a ujedno i broj jedan u Puli - Alida Valli, čuvena talijanska glumica koju je Benito Mussolini nazvao najljepšom ženom na svijetu i koja je u svoje vrijeme konkurirala Marlene Dietrich i Greti Garbo. Po njoj se, kao što znamo, zove i pulsko kino.

232r24t354t

Alida Valli

Ima tu još zanimljivih imena, a istraživati možete i sami na ovom linku.

Ugodna zabava!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum