ZAGRLI ME PRIČOM

INOVATIVNI PROJEKT BUZETSKOG KALEIDA: Kamišibaj, japansko ulično kazalište na hrvatski način

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
 Zagrli me pričom i Iva Nemec

Zagrli me pričom i Iva Nemec


U vremenu u kojem je izgovorena riječ često svedena na informaciju, ljudi sve udaljeniji, a dodir je postao prijetnja i bauk, buzetska Udruga Kaleido zaključila je kako bi bilo lijepo povezati se i zagrliti jedni druge toplinom ispričane priče te je pokrenula nadasve inovativni projekt "Zagrli me pričom".

Pričanje priča, kaže idejna začetnica i voditeljica projekta "Zagrli me pričom", dramska pedagoginja Iva Nemec, iznimno je važno za cjeloviti razvoj djeteta, posebice kada mu se omogući aktivna uloga. Postoje različiti izvedbeni oblici pričanja priča, a projektom "Zagrli me pričom" odgojno-obrazovne djelatnike, buduće i sadašnje, upoznat će se s u Hrvatskoj slabo poznatom metodom kamišibaja. Kamišibaj je japansko ulično kazalište u kojemu jedan izvođač interpretira priču uz mijenjanje ilustracija smještenih u malo drveno kazalište - butaj. U sebi integrira različite vrste umjetnosti - književnost, film, kazalište, likovnu umjetnost.

Projekt traje od 14. siječnja do 6. veljače i sastoji se od dva dijela. U prvom se dijelu kroz trodnevnu online edukaciju, seriju predstava, predavanja i radionica sudionike upoznalo s različitim aspektima pripovijedanja te ih se osposobilo za uporabu metode kamišibaja u svakodnevnome radu s djecom. Po završetku edukacije sudionici će u drugom dijelu projekta s vlastitim pričama sudjelovati na online festivalu pripovijedanja priča koji će online moći pratiti štićenici dječjih domova te umirovljenici u domovima za starije i nemoćne.

U projektu sudjeluje 160 studenata s Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, Petrinji i Zagrebu te isto toliko odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske i nekolicina iz Srbije. Među sudionicima su učitelji razredne nastave, profesori hrvatskog jezika, profesori likovne kulture, knjižničari, vjeroučitelji... Škole koje su prijavile svoje djelatnike na dar su dobile drveni butaj, autorski rad Bojana Đorđevića.

Nositelj projekta je Udruga Kaleido, partner Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a financijski su ga podržali Colas Hrvatska i Grad Buzet. Predavači i voditelji radionica su odgojitelji, učitelji, profesori, dramski pedagozi i umjetnici s višegodišnjim iskustvom rada u područjima o kojima govore: Vladimira Velički, Iva Gruić, Jasmina Dvorski, Marko Rojnić, Iva Nemec, Dubravka Kalinić Lebinec, Morana Varović Čekolj, Ines Strapajević i Bojan Đorđević.

Kaleido je udruga za poticanje kreativnosti i stvaralaštva kroz dramsku i muzejsku pedagogiju pa slijedom toga u Hrvatskoj i Sloveniji provodi dramsko-pedagoške projekte i radionice, kao i one koje povezuju škole i muzeje. Osnovni cilj udruge je promicanje umjetnosti kao vrijednosti same za sebe, ali i kao iznimnog pedagoškog oruđa s kojim možemo postići nevjerojatne rezultate u radu s djecom i mladima. Svi projekti udruge njeguju inkluzivni karakter. Osnivačice i voditeljice udruge su profesorica i dramska pedagoginja Iva Nemec te arheologinja i inkluzivna pedagoginja Mojca Jereb.

Vizualni identitet projekta "Zagrli me pričom" potpisuju akademska slikarica Morana Varovič Čekolj i grafički dizajner Matej Nemec. Za najavni song glazbu i tekst je napisala profesorica i dramska pedagoginja Maja Stanković, a uglazbila ga i otpjevala kantautorica Elis Lovrić. U projektu sudjeluju i studenti volonteri Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu čija je koordinatorica studentica Gabriela Turk.

- Projekt "Zagrli me pričom" okupio je zaljubljenike u pričanje priče. Štoviše, nakon pokretanja FB grupe "Zagrli me pričom", stvorili smo malu zajednicu entuzijasta, odgajatelja, učitelja, terapeuta, pripovjedača, lutkara, dramskih pedagoga, te zajedno gradimo priču pripovijedanja, storytellinga i početak razvoja umjetnosti kamišibaja - japanske tehnike pripovijedanja u slikama, u Hrvatskoj. Za taj početak napravljen je i prvi hrvatski autorski dizajniran butaj - drveni okvir za pripovijedanje slika. Nosi naziv boki butaj jer je njegov dizajner i autor Bojan Đorđević, a 25 klasičnih modela boki butaja poslani su na adrese Učiteljskog fakulteta u Petrinji, Zagrebu i Čakovcu i hrvatskih škola, knjižnica i vrtića odnosno institucija i njihovih djelatnika koje su nam suradnici u projektu. Jedan primjer butaja odlazi i u Osnovnu školu "Vazmoslav Gržalja" Buzet, kaže voditeljica projekta Iva Nemec.

S obzirom na to da je program "Zagrli me pričom" svojevrstan nastavak buzetskog projekta "Drama u mom gradu", koji se provodi kao sedmodnevni dramsko pedagoški kamp za djecu i učitelje Buzeta, u program "Zagrli me pričom" mogli su se priključiti svi buzetski odgojitelji, učitelji i nastavnici. Interes za aktivno uključivanje pokazalo je šesnaest odgojiteljica i učiteljica. Koordinatorica za Buzet je Slađana Katarinčić.

Do sada je proveden intenzivni trodnevni program edukacije na kojem je sudjelovalo 160 sudionika i isto toliko studenata Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, Zagrebu i Petrinji. S obzirom da i voditeljica projekta Iva Nemec na tom fakultetu predaje kolegije: Dramski odgoj i Lutkarstvo i scenska kultura, sudjelovanje studenata pokazalo se kao logičan slijed i početna motivacija za provođenje projekta.

- Neki od naših studenata u Petrinji pogođeni su potresom i tako je projekt dobio svoj novi slijed, a to je da će smotra odnosno online festival pripovijedanja kamišibaj priča koju će se moći gledati besplatno, i s kojom će se pokušati ući u domove za starije i nemoćne te u domove za djecu kao i bolničke odjele na kojima borave djeca, biti ujedno i akcija prikupljanja humanitarnih priloga za jednu našu studenticu iz Gline, a koja je u potresu ostala bez svog doma, najavila je Iva Nemec.

U tijeku je okupljanje pripovjedača koji će sudjelovati na online reviji pripovijedanja 6. veljače u FB grupi "Zagrli me pričom", koja služi kao mjesto razmjene ideja i svekolikog poticaja kazališnog i pripovjedačkog stvaralaštva. U tijeku su i edukacije o samostalnoj izvedbi kamišibaj priče koje vodi specijalistica dramske pedagogije Iva Nemec. Zamišljen program je temeljita kamišibaj edukacija za sve sudionike, ali se održavaju i pojedinačni satovi konzultacija na tu temu.

Malo je reći da su sudionici, među njima i učiteljica buzetske osnovne škole Tea Marmilić, prezadovoljni.

- Nakon što su mi se slegnuli dojmovi trodnevne suradnje s kreativnim, entuzijastičnim i stručnim ljudima, mogu samo reći da sam zahvalna na prilici da se uključim u posebnu priču iz koje sam dobila mnoštvo ideja, informacija, motivacije i pozitivne energije za daljnji rad. Ovo je bio zahtjevan projekt, jako dobro osmišljen, koji je imao "glavu i rep", svaka radionica svoj smisao kad se sagleda krajnji cilj. Dobila sam neke potvrde o vlastitim razmišljanjima u svojem radu u razrednoj nastavi, pregršt novih informacija i vjetar u leđa. Veselim se implementaciji naučenog u svojem radu. Čestitam organizatorima i realizatorima, zahvalna sam na toplini koja se osjećala tijekom tri dana, unatoč "hladnom" online okruženju. Zaista tri dana koja će ostati zapamćena kao nešto jedinstveno, poručila je Marmilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom