VODU U USTAV

INICIJATIVA MOSTA Grmoja: Tražimo da se voda zaštiti Ustavom kao osnovno ljudsko pravo

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Korina Bralić, Sanjin Stanić i Nikola Grmoja (A. DAGOSTIN)

Peticijom se traži da u Ustav uđe odredba da je "opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji"

Mjesečni žminjski sajam koji okuplja brojne žitelje središnje Istre bio je prilika da se i u Istri promovira novopokrenuta građanska peticija "Vodu u ustav" zbog čega je danas poslijepodne ondje stigao Nikola Grmoja, jedan od lidera Mosta, inicijatora peticije.

- Još u lipnju smo pokrenuli ovu inicijativu u Hrvatskom saboru, prikupili potpise cjelokupne oporbe i uputili u proceduru da bi se voda Ustavom zaštitila kao osnovno ljudsko pravo i kako bi svi građani Republike Hrvatske imali pristup pitkoj vodi, kazao je saborski zastupnik Mosta. Dodao je da peticija predstavlja dodatni pritisak prema predsjedniku Sabora i vladajućima kako bi ova tema došla na raspravu u Hrvatskom saboru.

Peticijom se traži da u Ustav uđe odredba da je "opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji".

Pritisak korporacija

Grmoja je upozorio da na međunarodnoj razini sve više jača pritisak korporacija na izvore vode, a Hrvatska je po količini vodnih resursa u samom svjetskom vrhu pa se bogatstva moraju sačuvati na način na koji je to već napravila Slovenije i neke druge zemlje. Peticija neće trajati samo dva tjedna jer se ne ide na referendum, budući da je inicijativa već pokrenuta u Saboru, ali i stoga što su čak i uspješne referendumske inicijative vladajući počeli blokirati, smatra Grmoja. Naglasio je da se peticija može potpisati i putem interneta na www.peticija24.com/voduuustav.

Budući da je dio izvora već dan u koncesiju privatnim tvrtkama, zanimalo nas je odnosi li se ova peticija na zabranu prodaje javnih vodovoda, u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave, posebice stoga što je bilo najavljeno njihovo vlasničko objedinjavanje.

- Da, objedinjavanje vodovoda najavljeno je novim zakonom, a mi želimo da isporuku vode vrše javni isporučitelji, kao što je to sada slučaj. Neki izvori su dani u koncesiju, zna se koliko ti koncesionari mogu crpiti vode, ali se neće moći dogoditi da to ugrozi isporuku pitke vode našim građanima ako ovakva odredba uđe u Ustav. Vladajući kažu da je i sada voda spomenuta u Ustavu, ali nije na ovako jasan način, čime bi definitivno za buduće generacije zaštitili izvore vode i zajamčili građanima pristup pitkoj vodi, zaključio je Grmoja.

Dobrobit građana

Regionalna koordinatorica peticije Korina Bralić najavila je da će peticija obići većinu gradova i mjesta u Hrvatskoj.

- Kad smo se uključili u lokalnu politiku željeli smo neke otvoriti neke nove teme koje će biti na dobrobit građana, a shodno tome i u ovoj peticiji smo prepoznali dugoročni interes za sve građane. Ponekad moramo iskoračiti iz lokalne politike i pozabaviti se nacionalnim temama koje su u interesu svih građana, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Žminja Sanjin Stanić (Ermanova lista).

Napomenuo je da su se uključili u peticiju iz bojazni da vodovodna infrastruktura i opskrbljivanje pitkom vodom ne završi u krivim rukama, a tada građani putem svojih predstavnika u lokalnoj upravi više ne bi bilo mogli nadzirati ni formiranje cijena ni izgradnju vodovodne infrastrukture u svom kraju.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini