Uredba o spajanju vodovoda

Inicijativa građana Labinštine: Za reformu vodnog gospodarstva mora se pitati lokalno stanovništvo. PROTIV SMO UDRUŽIVANJA LABINSKOG I PULSKOG VODOVODA

Kako kažu iz udruge "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine", odluka o preuzimanju Vodovoda Labin od strane Vodovoda Pula je štetna i pogubna za Labinštinu, jer, tvrde, Labinština ima bogat i vrijedan vodni potencijal

| Autor: Branko Biočić
Zgrada labinskog vodovoda

Zgrada labinskog vodovoda


Na odluku Vlade RH o Uredbi o uslužnim područjima vodnog gospodarstva reagirali su građani Labinštine udruženi u udruzi pod nazivom "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine". Oni se, naime, protive odluci kojom Vodovod Labin "nestaje", a preuzima ga Vodovod Pula.

- Za reformu vodnog gospodarstva mora se pitati lokalno stanovništvo. Niti jedna Uredba ne smije biti na štetu lokalnog stanovništva. Upravljanje i vlasništvo vodnih resursa mora biti predmet rasprava i učešća u raspravi lokalnog stanovništva. Lokalna politika, politika vodstva Istarske županije, kao i politika vodstva Labinštine prepustila je tu odluku 'interesnim' i svim drugim lobijima. Zašto se nije pitalo građane Labinštine? Zašto se nije pitalo zaposlenike Vodovoda Labin? Izvješće o provedenom savjetovanju ne uključuje odgovore na dostavljene komentare Vodovoda Labina, što dodatno izaziva sumnju u navedeni postupak, kaže se u priopćenju koje su u ime Predsjedništva i članova Udruge "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine" potpisali predsjednica Ivona Kiršić i tajnik Mladen Bastijanić.

Kako nadalje kažu u svom priopćenju, odluka o preuzimanju Vodovoda Labin od strane Vodovoda Pula je štetna i pogubna za Labinštinu, jer, tvrde, Labinština ima bogat i vrijedan vodni potencijal.

- Imamo kaptiranih sedam izvora pitke vode, imamo procijenjenih 10 do 13 milijuna kubika vode u rudarskom podzemlju. Vodovod Labin je konačno na dobrom putu realizacije najvažnijeg projekta, aglomeracije otpadnih voda Labinštine. Tim životnim projektom Labinština dobiva kvalitetniju pitku vodu i viši životni standard. Taj projekt našeg opstanka ne smije doći u pitanje. Zbog navedenog zahtijevamo od političkog vodstva Labinštine da poduzme sve pravne korake temeljene na Zakonu i Ustavu RH i da ne dozvoli udruživanje, kaže se također u priopćenju Udruge "Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of