PREDSTAVLJEN PROJEKT "PRIPOVJEDAČ/ICA PRIČA HOSPITALIZIRANOJ DJECI ZA LAKU NOĆ"

I ti možeš uljepšati nečije snove


Danas je u ravnateljstvu pulske Opće bolnice predstavljen projekt "Pripovjedač/ica priča hospitaliziranoj djeci za laku noć". Radi se o projektu koji pomaže hospitaliziranoj djeci da lakše podnesu boravak u bolnici, i to tako što im volonteri svaku večer, od 19 do 20 sati, čitaju priče za laku noć. Taj se projekt već provodi u Rijeci, odakle je i krenuo te se proširio i na druge gradove. Od ožujka će krenuti u Puli.

Potrebno 60 volontera

Svi koji žele i mogu sudjelovati i biti volonteri u ovom projektu, mogu se javiti na adresu pricalice@suncokret.hr ili osobno. Projekt je inače pokrenula Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" iz Rijeke, a u Puli će ga ostvariti u suradnji s Udrugom Suncokret.

Kako je jučer na predstavljanju projekta rekla jedna od inicijatorica projekta u IŽ Vesna Rusijan Ljuština, ciljana skupina volontera su studenti, no i svi drugi koji žele pomoći. Planiraju oko 60 volontera, odnosno dva po danu budući da su djeca u pulskoj bolnici relativno kratko.

Boravak u bolnici većini ljudi, posebno djeci, traumatičan je događaj jer ga prati neizvjesnost i neugodna emocionalna stanja stoga je riječka udruga pokušala barem malo olakšati ta stanja i pokrenuli su projekt.

- Pokazalo se da čitanje priča za laku noć djeluje terapeutski, a uz sve pozitivne učinke, šalje se i poruka djeci i roditeljima da nisu sami, rekla je Ksenija Vičić, začetnica i autorica projekta, te je dodala da volonteri kod djece dolaze svakodnevno, i tijekom vikenda i blagdana. Kazala je nadalje, da volonteri moraju najprije proći edukaciju. U Puli će se edukacija za potencijalne volontere održati 27. i 28. veljače, nakon čega u ožujku kreće projekt u pulskoj bolnici.

Odobrenje roditelja

Čitanje priča djeci za laku noć svakako moraju odobriti i roditelji. Podršku projektu izrazili su mnogi, od zamjenice župana Sandra Čakić Kuhar, zamjenika ravnateljice pulske bolnice Ivice Fedela koji je poželio uspjeh projektu, veseleći se što će se provoditi i u Puli.

- Bilo je dosad sličnih upita, no dosad nismo imali ovakav pristup. Drago mi je što će djeci na ovaj način uljepšati, dan, olakšati noć, više će biti smijeha, sobe će biti veselije, rekla je pak šefica pedijatrije pulske Opće bolnice Mirna Milevoj Ražem. Da knjiga dolazi na pravo mjesto, i da će pomoći djeci i kroz daljnji život i obrazovanje, istaknula je i ravnateljica gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, koja će osiguravati knjige i slikovnice za projekt.  

"Cijeli sam dan čekao pričalicu", "Hvala tetama doktoricama, sestrama, barba kirurzima, svima u bolnici, najviše tetama pričalicama", "…odmah nakon večere dječica već pogledavaju prema hodniku, a onaj osmjeh koji se pojavi na licu kad uđe teta s punom torbom knjiga, nitko u bolnici tako lako ne izmami." Sve su to samo neka od iskustava djece i osoblja gdje se projekt provodi, a svi su iskazali uvjerenje da će tako biti i u Puli.  

(N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater