NAJNOVIJEVIŠA CIJENA REZULTAT JE I SVE KVALITETNIJE PONUDE

HRVATSKI KAMPOVI TREĆI PO SKUPOĆI U EUROPI Noćenje za dvije osobe u špici sezone prosječno košta 34 eura

| Autor: Duška PALIBRK
(D. ŠTIFANIĆ)

* Nekadašnja šatorska naselja prerasla su u luksuzna ljetovališta, obične kamping parcele ustupaju mjesta sve komfornijim mobilnim kućicama, u modi je i glamping, glamurozno kampiranje s prirodom tik iza platnenih zidova

Ako je vjerovati portalu za putovanja i rezervacije Camping.info sa sjedištem u Berlinu, koji je usporedio 23.000 europskih kampova, noćenje u špici sezone za dvije odrasle osobe košta između 11 i 36 eura, u što su uključeni parcela s priključkom za struju, vozilo i porez. Nakon najskupljih kampova u Švicarskoj i Italiji, gdje je noć kampiranja nešto iznad 36 eura, treća po skupoći je Hrvatska s prosječnom cijenom nešto iznad 34 eura.

Za euro po jednom noćenju skuplji smo od Španjolske, za pet eura od Austrije, za deset eura od "probuđene" Grčke te europskih kamping velesila Francuske i Njemačke, za 16 eura od Portugala. Na drugoj strani vage, kao najjeftinije kamping destinacije nude se Rumunjska, Turska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Moldavija i Bjelorusija s više nego trostruko nižom cijenom od oko 11 eura.

Pad osam posto

Loš početak srpnja osjetili su i kampovi u Istri, koji u prosjeku imaju osam posto manje noćenja nego lani na početku glavne sezone, ali iz kompanija tvrde da nemaju problema s punjenjem kvalitetnijih kamping objekata i da su se ulaganja isplatila. Viša cijena u Hrvatskoj, ne treba zaboraviti, rezultat je i sve kvalitetnije ponude. Nakon duže stagnacije, prvenstveno radi neprimjenjivog Zakona o turističkom zemljištu što bi se uskoro trebalo promijeniti, turističke kompanije u zemlji, pa tako i u Istri, odlučile su i svoje kampove, ne samo hotele, podići na četiri i pet zvjezdica. Nekadašnja šatorska naselja prerasla su u luksuzna ljetovališta, obične kamping parcele ustupaju mjesta sve komfornijim mobilnim kućicama, u modi je i glamping, glamurozno kampiranje s prirodom tik iza platnenih zidova. Istra je, recimo, ulaganjem Arena Hospitality Grupe u Pomeru prošle sezone dobila prvi čisti glamping u Hrvatskoj, dok su Valamarovi kampovi na Poreštini izrasli u luksuzne resorte s placama i trgovačkim ulicama, bazenskim kompleksima, zabavnim parkovima za djecu i odrasle.

- Treći smo po skupoći, to stoji, ali drugi po kvaliteti, prema ocjeni ADAC-a, renomiranog njemačkog autokluba. U odnosu na našu konkurenciju, treba i to reći, imamo nižu rentabilnost u špici sezone kada su cijene najviše. Našoj konkurenciji glavna sezona počinje početkom srpnja i završava koncem kolovoza, dok mi imamo i međusezone koje pokrivaju srpanjsku rupu i lošiji kraj kolovoza. Tako da je njihova rentabilnost za oko 30 posto veća nego naša. Puno kvalitetnije koriste i prostor budući da imaju manje parcele i na taj način ekonomičnije upravljaju kampovima. Ulaganje u luksuzno kampiranje, što je kod nas u trendu zadnjih godina, također ima svoje limite. To može biti vrsta ponude, u piramidi kvalitete u samom vrhu, ali treba voditi računa da ne pretvorimo sve u luksuzne kampove jer ćemo na duži rok doživjeti fijasko. Njemačke analize pokazuju da je najveća potražnja, s najmanjim padom, za tri i četiri zvjezdice i da se tu najsigurnije posluje, komentira Jerko Sladoljev, član Upravnog odbora Top Campinga iz Poreča.

Smatra da na ovu sezonu ne treba gledati katastrofično, ali treba voditi računa o trendovima, jer bi nam se već za dvije-tri godine, ako nastavimo istim trendom i ulagati i dizati cijene, mogli pokazati veći minusi. Srpanjski minusi, kaže Sladoljev, prvenstveno su rezultat stanja na njemačkom tržištu, nama presudnom, u koje stoga treba neprestano ulagati. - Nijemci su vrlo osjetljivi i na cijenu i na kvalitetu, i to se osjetilo ove godine. Pet zvjezdica je velika obveza, kao kada imate rekorde u sportu i morate ih održavati. Ali ako se gost uvjeri da je više dobio nego što je platio, to mu je pozivnica za iduću godinu, kaže Sladoljev.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam