DESTABILIZACIJA ATMOSFERE

FOTO I VIDEO / GRMLJAVINSKO NEVRIJEME NAD ISTROM: Umag zahvatila oluja praćena pijavicama, VJETAR DOSEZAO BRZINU 150 KM/H; u Poreču se stablo srušilo na čekaonicu na autobusnoj stanici i SMRSKALO JU

| Autor: Petar RADOVAN / Istramet


Nakon dnevnih nestabilnosti koje su najžešće bile na sjeveroistoku poluotoka, u kasnim poslijepodnevnim satima jako pogoršanje vremena zahvatilo je i zapad Istre, piše Istramet.

Na otvorenom moru razvio se snažan olujni sustav koji je glavninom zahvatio Poreč, Novigrad i Umag gdje je nevrijeme bilo najjače. Prema jugu, a naročito južnije od Rovinja promjena je bila slabije izražena.

U centru nevremena koje je zahvatilo Umag udari vjetra vjerojatno su dostizali i 150 km/h, za što je zaslužan silovit downburst, odnosno olujan vjetar koji puše iz centra grmljavinskog sustava. Vjetar je rušio stabla, nosio kontejnere, a u Poreču je stablo palo na autobusnu stanicu.

U Umagu ima znatne materijalne štete.

Temperature zraka s prolaskom oluje naglo su se snizile za 10-ak stupnjeva Celzija, a obilna kiša zabilježena je diljem istarskog poluotoka.

Istrametova postaja Černehi na Ćićariji zabilježila je čak 87 mm, a od ostalih postaja izdvojimo Poreč (34 mm), Pazin (32 mm) i Labin (30 mm) i Umag (25 mm). U Puli je palo 18 mm.

Osim u Istri, do jakog razvoja oblaka došlo je i u središnjoj Hrvatskoj, a naročito žestoko bilo je kod Karlovca gdje se razvila superćelija koja je donijela tuču.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater