BUZET: POLJOPRIVREDNE SUBVENCIJE KROZ 14 MJERA ZA RAZVOJ AGRARA

Gradske potpore vjetar su u leđa mladim poljoprivrednicima


Mladi poljoprivredni tehničar iz Marčeneškog Polja Vanja Fabijančić lani je zasadio 1.518 sadnica voćki, jabuka, kruška, breskva, marelica, šljiva, trešnja i višnja. Za nabavu sadnica koristio je gradske potpore, jednu trećinu s 11.800 kuna sufinancirao je Grad Buzet kroz mjere poticanja poljoprivredne proizvodnje. Otkako je 2015. godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, Vanja se redovno javlja na gradske natječaje.

- Gradske potpore dosta znače pogotovo mladim poljoprivrednicima koji su se tek upustili u poljoprivrednu proizvodnju. Ipak su to bespovratna sredstva i svojevrstan su vjetar u leđa, istaknut će Vanja Fabijančić.

Mladi voćar s tisuću stabala jabuka

Marčeneško Polje jedno je od sela i zaseoka Vrhuvštine koja je nekoć zbog povoljne klime bila i voćarski raj gotovo poput Kaldira, pa se Vanja opredijelio upravo za voćarstvo. Danas ima nasade voćaka s ukupno 2,5 tisuća sadnica, od toga najviše čak tisuću jabuka, a voće prodaje na istarskim tržnicama. Lani je potpore u poljoprivredi koristilo 46 poljoprivrednika buzetskog područja u ukupnom iznosu od 95.668 kuna, od čega je najviše, 47.307 kuna usmjereno u nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

- Za sufinanciranje nabave sadnog materijala utrošeno je 21.734 kuna, a subvencije troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj i integriranoj proizvodnji 9.186 kuna, ističe Iris Jakac, stručna suradnica za proračun i gospodarstvo u resornom gradskom odjelu.

Za premije osiguranja biljne i stočarske proizvodnje, plastenika i staklenika izdvojeno je 8.726 kuna, za subvencije za ostale mjere ruralnog razvoja, nastup na specijaliziranim manifestacijama 2.000 kuna, a subvencionirali su se i troškovi izrade dokumentacije i legalizacije gospodarskih objekata namijenjenih smještaju stoke te skladištenju i preradi poljoprivrednih proizvoda, troškovi nabave novih košnica i pčelarske opreme, stručno osposobljavanje i usavršavanje poljoprivrednika i troškovi zaštite nasada i stoke od divljači.

U odnosu na prethodnu godinu, lani je bilo manje zahtjeva za sufinanciranje nabave sadnica kao i premije osiguranja pa su neutrošena sredstva krajem prošle godine rebalansom preusmjerena u potpore za poduzetništvo i obrtništvo.

Kočnicu predstavljaju rascjepkanost

Na osnovu suglasnosti Ministarstva poljoprivrede za program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u razdoblju 2016.-2020., kojim je predviđeno ukupno 900.000 kuna, svake se godine donosi odluka i raspisuje javni poziv na temelju kojeg se poljoprivrednici bilo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti ili tvrtke s primarnom djelatnošću poljoprivredne proizvodnje mogu javljati na natječaje Grada Buzeta. Za bespovratne potpore poljoprivrednicima ove je godine planirano 130.000 kuna. Sredstva će se dodjeljivati putem potpora kroz četrnaest mjera za razvoj poljoprivrede. Natječaj će se raspisati tijekom veljače.

Kroz mjere potpora u poljoprivredi nastoji se doprinijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje i većoj konkurentnosti na tržištu, a izradom izmjena i dopuna programa raspolaganja zemljištem u državnom vlasništvu stvoriti preduvjete za povećanje ukupne površine obradivog poljoprivrednog zemljišta. Buzeština ima potencijal za daljnji razvoj poljoprivrede, posebno vinogradarstva i maslinarstva, no kočnicu predstavljaju rascjepkanost obradivog poljoprivrednog zemljišta, slabo razvijena tržišna mreža i povezanost poljoprivrednih gospodarstava na tržišnim osnovama, starija životna dob poljoprivrednika, nedovoljna edukacija te visoki troškovi u procesu proizvodnje.

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum