Smanjenje broja stanovnika

Gradonačelnik Valter Glavičić o popisu stanovništva: "Nemojmo se zavaravati, situacija je loša. U Labinu se godišnje rodi 80 do 90 djece, a umre oko 150 naših sugrađana". NO, IMA POMOĆI

  Donijeli smo mnoge zanimljive mjere kojima nastojimo zaustaviti ovaj negativan trend. Između ostalog, uveli smo besplatan vrtić za drugo dijete, udvostručili smo naknade za novorođenčad, a sad uvodimo i jednu potpuno novu mjeru kojom ćemo mladim obiteljima omogućiti da svoj dom iz snova sagrade u rodnom gradu, a da im Grad značajno olakša početak, odnosno smanji početne troškove gotovo na četvrtinu investicije, najavio je gradonačelnik Labina

| Autor: Branko Biočić
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Nedavno pristigli rezultati popisa stanovništva prikazali su ono o čemu se već dugo špekulira, o smanjenju broja stanovnika kako na razini države, tako i u Labinu. O tome je svoje mišljenje dao i gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić

- Moramo naglasiti kako nije dobro da se zavaravamo kako ovo nisu točni rezultati te svatko realan i iskren koji se ulicom prošeće tijekom zimskih mjeseci lako može zaključiti kako nas je manje, komentirao je gradonačelnik Glavičić.

Istaknuo je i kako je to jasna i lako provjerljiva činjenica te da ne treba neki poseban Zavod koji će to potvrditi.

- Jasno je i kako se u Labinu godišnje rodi 80 do 90 djece, a umre oko 150 naših sugrađana te nas samim time ima realno sedamdesetak manje na godišnjoj razini. Znam kako se mnogi sada nastoje 'izvući' kako brojke ne odgovaraju popisima birača koji su čak i na nedavno održanim izborima prikazivali nešto drukčiju brojku. No, nemojmo zavaravati sami sebe i gurati glavu poput nojeva u pijesak. Sve što kasnije počnemo poduzimati mjere i dalje će situacija biti loša. Ako nastavi u ovom smjeru, na sljedećem popisu za deset godina bit će nas još i manje, ustvrdio je nadalje gradonačelnik.

Jedina ispravna stvar jest, kaže, shvatiti dijagnozu koja je jako loša i poduzeti kvalitetne mjere.

- Labin na tom planu mnogo radi te smo donijeli mnoge zanimljive mjere kojima nastojimo zaustaviti ovaj negativan trend. Između ostalog, uveli smo besplatan vrtić za drugo dijete, udvostručili smo naknade za novorođenčad, a sad uvodimo i jednu potpuno novu mjeru kojom ćemo mladim obiteljima omogućiti da svoj dom iz snova sagrade u rodnom gradu, a da im Grad značajno olakša početak, odnosno smanji početne troškove gotovo na četvrtinu investicije, najavio je Glavičić.

Kaže kako je svjestan da je i ovo mali korak, no ističe kako se ovim problemom i prihvaćanjem teškog zadatka moraju prihvatiti ne samo lokalne samouprave, već i regionalna, a najviše država.

- Jer, ako nastave s projektima poput projekta 'Slavonija' gdje je najveći odljev stanovništva, na sljedećem popisu možemo svi zajedno samo plakati. Ovo je zadnji alarm za veliku uzbunu. Spomenuo sam gore zanimljiv projekt poticanja gradnje obiteljskih kuća koji je jako dobro prihvaćen među našim mladim sugrađanima i uvjeren sam kako će pilot projekt pokazati veliki interes i donijeti željene rezultate. A o kvaliteti same mjere govori i činjenica da je i prije same realizacije prepoznata van granica Labina te je prilog o tome snimila i državna televizija. Radi se o demografskoj mjeri koja nije jednokratna isplata simboličnog iznosa, već će pomoć mladim obiteljima biti konkretna kroz veliko smanjenje početne investicije, što sigurno mnogo znači svima u toj situaciji, zaključuje gradonačelnik Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater