SLUČAJ ODVODNJA:

Gradonačelnik Peršurić: Ne smatram se odgovornim, niti ću zbog toga dati ostavku, a ako je netko pogriješio, NEKA ODGOVARA

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Odluka o pokretanju postupka prema OLAF-u, Europskom uredu za borbu protiv prijevara, donesena je 28. travnja na temelju anonimne prijave. Predmeti istrage bili su sukob interesa i nepravilnosti u pogledu Zakona o javnoj nabavi. Kako je gradonačelnik već rekao, svi postupci istrage iz OLAF-ovog izvještaja dogodili su se u fazi provođenja nabave, odnosno od 11. kolovoza 2014. do 3. kolovoza 2015. godine    

Nakon što smo objavili da Europska unija prijeti uskraćivanjem 53 milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje pet kanalizacijskih objekata na širem području poreštine, zbog nepravilnosti u natječaju za izbor izvođača radova koje su pod istragom OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prijevara) i DORH-a, u Poreču ja zavladala konsternacija. Jedino što su se svi pitali jest tko je kriv za tu situaciju i tko će taj enormni iznos platiti u slučaju da ne bude isplaćen iz EU fondova.

Ovaj je slučaj nagnao porečku opoziciju da zatraži ostavku Milana Lakovića, direktora komunalne tvrtke Odvodnja, protiv kojeg je pulsko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o javnoj nabavi. Podsjetimo, DORH tereti Lakovića i Odvodnju da su sklopili ugovor o javnoj nabavi za gradnju pet kanalizacijskih uređaja s ponuditeljem (konzorcij firmi Strabag i Degremont) kojeg su morali isključiti iz postupka javne nabave, odnosno čiju su ponudu na osnovi rezultata pregleda i ocjene morali odbiti.

- Ako se ostvari kazna OLAF-a, onda se bojim da će veći dio od 53 milijuna kuna pasti na teret gradskog proračuna. To će značiti samo jedno - bankrot Grada Poreča, što samo još jednom dokazuje da IDS nije sposoban voditi naš grad. Klijentelizam, nepotizam i korupcija kao glavne karakteristike IDS-ovog obnašanja vlasti u Europi i uljuđenim demokracijama ne prolaze. Zato tražim hitno sazivanje izvanredne sjednice Vijeća, osnivanje istražnog povjerenstva pri Vijeću radi rasvjetljavanja svih činjenica, te osnivanje kriznog stožera na nivou Grada i Gradskog vijeća, komentirao je vijećnik SDP-a Goran Gašparac.

Ulazak OLAF-a, europske inačice USKOK-a u Odvodnju Poreč, samo je vrhunac priče kako IDS vlada gradom već više od 25 godina, smatra HNS-ov vijećnik Slavko Fornažar.

 - Od prodaje starog nogometnog igrališta pa sve do gradnje dvorane Žatika niti jedna investicija nije prošla bez afera. Podizanje optužnice protiv Lakovića samo je kap u moru koja neće riješiti ovaj problem. Zanima me zašto je Milan Laković kao direktor Odvodnje i Usluge, dva važna komunalna poduzeća s golemim proračunima, vladajućima toliko bitan, kaže Fornažar i dodaje:

- Laković, unatoč tome što je imao pravomoćnu sudsku presudu za kazneno djelo, imenovan je direktorom dvaju ključnih poduzeća. Kao direktor Usluge i Odvodnje držao je sve bitne poluge vlasti u gradu. Meni se čini da je ustvari pravi vladar ovog grada Laković, te da su Peršurić i predsjednik vijeća Adriano Jakus pijuni u njegovoj mreži. Osjećaju li se gradonačelnik i Jakus odgovornima? Obavljaju dvije najvažnije političke funkcije u Poreču i bez njihovog znanja ne može se zaposliti niti čistačica, a kamoli direktor najvažnijeg gradskog poduzeća. Nakon svega pitam hoće li Laković biti smijenjen. Nekako imam osjećaj da će prije Laković smijeniti Peršurića i Jakusa, nego obrnuto, zapitao je Fornažar. (PIŠE Tanja KOCIJANČIĆ) 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater