Prisjećanje na narodni otpor i žrtve fašističkog terora

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin: "Antifašizam je osigurao mir, blagostanje i demokraciju"

| Autor: Luka JELAVIĆ

Nešto više od sedam desetljeća prekratko je razdoblje da bi se sve zaboravilo, a mi ne smijemo dozvoliti reviziju povijesti, već stvarnu istinu prenijeti mladima, poručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin

 

Kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Plovaniji kod Buja okupili su se predstavnici Buja i Pirana, te udruge antifašista s područja Bujštine i boračkih udruga Pirana, Izole i Kopra da bi prigodnim komemorativnim skupom, minutom šutnje i polaganjem vijenaca odali počast brojnim poginulim borcima i žrtvama u NOB-u s obje strane granice, koji su slobodu platili svojim životima.

Delegacije Buja i Pirana predvodili su čelnici Fabrizio Vižintin i Đenio Zadkovič, a zajedničko polaganje vijenaca kod spomenika u Plovaniji nastavak je prijateljstva susjednih naroda započetog još u NOB, uz prisjećanje na žrtve fašističkog terora u tom dijelu slovenske i hrvatske Istre. 

Revizija povijesti 

- Antifašizam je osigurao mir, blagostanje i demokraciju, što se ne smije zaboraviti, kao ni strahote i patnje svih naroda. Nešto više od sedam desetljeća prekratko je razdoblje da bi se sve zaboravilo, a mi ne smijemo dozvoliti reviziju povijesti, već stvarnu istinu prenijeti mladima, poručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Sve sudionike komemoracije pozdravio i predsjednik Udruge antifašista Bujštine Edi Andreašić koji je naglasio da je na Bujštini bilo oko 500 poginulih boraca i žrtava fašističkog terora. Velik dio poginulih slovenskih boraca pokopan je u hrvatskom dijelu Istre, o čemu je govorio gradonačelnik Pirana Đenio Zadkovič.

- Ovaj skup podsjećanje je na 200 žrtava koje su stradale u velikoj vojnoj operaciji u obližnjim slovenskim popaljenim selima. Zato zaslužuju da im baren na ovaj način odamo počast i oživimo sjećanje, naglasio je Zadkovič, dok je čelnik udruge boraca Pirana Bojan Česnik govorio o velikoj operaciji njemačke vojske 1943. godine na području slovenskog Primorja i Istre, kada su ubijeni brojni građani, mještani, bez obzira na starost. 

Svaki rat je krvavi rat 

- Tada je samo u slovenskom dijelu Istre popaljeno 55 sela i ubijeno preko 200 ljudi. Ovdje na ovom spomeniku uklesano je i pet imena boraca iz Nove Vasi u Sloveniji, te nekoliko mladih osoba. Ta imena uklesana u istarski kamen pričaju o nesalomljivom otporu istarskog naroda protiv okupatora. Ovakvih spomen obilježja samo je u Sloveniji više od četiri tisuće, mnogo ih je i u Hrvatskoj, što govori da se grozote II. svjetskog rata ne smiju zaboraviti, jer svaki rat je krvavi rat, a nama ostaje da se sjetimo svih poginulih, ne samo danas, nego stalno, da se sastajemo ovdje i na ovakav način pokazujemo svijetu da poštujemo one koji su za slobodu darovali svoje živote, poručio je Česnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter