NAJNOVIJE


USUSRET IZLOŽBI VINA

GRAČIŠĆE U konkurenciji 247 vina iz cijele Istre

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Arhiva

Za medalje se bore 144 je bijelih vina, među kojima prednjači malvazija sa 119 uzoraka. Crnih je vina 92, od čega 39 terana, a ocjenjuje se i 11 rose vina. Velika većina uzoraka, čak 104, svježa su vina iz lanjske berbe, 25 ih je iz berbe 2017., sedam iz berbe 2016., iz cijenjene berbe 2015 je 10 vina, a iz 2013. jedno vino

Izložba vina u Gračišću održat će se na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstava poljoprivrede i Istarske županije, najavili su na konferenciji za novinare gračaški načelnik Ivan Mijandrušić i njegove suradnice Marina Benković, Romina Rudela i Andrea Lanča.

Ukupno 80 vinara

Za ocjenjivanje je dostavljeno 247 uzoraka vina od 80 vinara iz cijele Istre. Među njima će se, po tradiciji gračaške smotre, nakon analize i ocjenjivanja u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam, izabrati ovogodišnji šampioni u kategorijama bijelih i crnih vina, a prema osvojenim bodovima vina i njihovi proizvođači bit će nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama te počasnim diplomama.

Između 247 vina u konkurenciji za odličja, 144 je bijelih vina, a među njima prednjači malvazija sa 119 uzoraka. Crnih je vina 92, od čega 39 terana, a ocjenjuje se i 11 rose vina. Velika većina uzoraka, čak 104, svježa su vina iz lanjske berbe, 25 ih je iz berbe 2017., sedam iz berbe 2016., iz cijenjene berbe 2015 je 10 vina, a iz 2013. jedno vino. Najviše, čak 39 vina dolazi iz Višnjana, 29 iz Buzeta, a 16 je uzoraka iz Tinjana. Uz njih izložit će se vina iz još 25 gradova i općina s obije strane Učke. Mijandrušić je izvijestio kako će se na ovogodišnjoj izložbi svoja vina predstaviti i tradicionalni gosti iz Slovenije, Mađarske, Srbije, a iz drugih krajeva Hrvatske, iz Gračišću prijateljskog Sv. Ivana Zeline te iz Slavonije i Baranje.

U 17 konoba

Prema pristiglom broju uzoraka Mijandrušić je najavio kako će vina biti predstavljena u 17 konoba, a očekuje se i bogata gastronomska ponuda, uključujući i proizvođače istarskih pršuta i sireva. Svečano otvorenje je u 11 sati, dodjela priznanja u 16 sati, a zatvaranje konoba u 19 sati. Zabavni program u kojem sudjeluju Riballta bend, Mauro Staraj & La banda počinje od 20 sati. Mijandrušić je unaprijed zahvaljujem Gračišćanima koji svih ovih godina pokazuju razumijevanje za gužvu u vrijeme izložbe vina, ali i pružaju dragocjene pomoći, dajući na korištenje svoje konobe i pomažući u organizaciji. Cijena ulaznice s degustacijskom čašom bit će 70 kuna, a sam ulaz na izložbu, koje se održava u cijelom Gračišću je 40 kuna.

- Bez ulaznice na Uskrsni ponedjeljak nema ulaza u Gračišće, rekao je Mijandrušić, dodajući kako će o regulaciji prometa za vrijeme izložbe javnost na vrijeme biti obaviještena.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam