STAMBENO-SOCIJALNA POLITIKA

Goruća tema u drugom najvećem gradu u Istri: IMA LI POREČ PRAZNIH GRADSKIH STANOVA?

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Na porečkoj listi za socijalne stanove je 16 tražitelja, ali praznih stanova - nema (N. LAZAREVIĆ)

Na porečkoj listi za socijalne stanove je 16 tražitelja, ali praznih stanova - nema (N. LAZAREVIĆ)


Vijećnik Goran Gašparac tvrdi da je jedna Porečanka već 12 godina na listi za dodjelu socijalnih stanova, a još ga nije dobila, te da zna za dvoje starijih Porečana koji su postali beskućnici i nemaju krov nad glavom * Porečki gradonačelnik Loris Peršurić kaže da se socijalni stanovi rijetko oslobađaju, jer nakon smrti korisnika u stanu nastavljaju živjeti njegovi članovi obitelji. On kaže da je "Grad uvijek na raspolaganju za pomoć"

Na jednoj od lanjskih sjednica porečkog Gradskog vijeća, SDP-ov vijećnik Goran Gašparac pitao je porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića "hoće li biti više socijalno osjetljiv od prethodnog IDS-ovog gradonačelnika Edija Štifanića" te "kada će započeti sa izgradnjom i dodjelom socijalnih stanova". Gašparac je tada ukazao da se gradski socijalni stanovi odavno ne dodjeljuju, iako postoji lista kandidata. Podsjetio je i da je bivši gradonačelnik Edi Štifanić bio obećao izgradnju socijalnih stanova.

Nezadovoljan tada dobivenim odgovorom gradonačelnika Peršurića da je "Grad Poreč uvijek bio i ostat će izuzetno socijalno osjetljiv, ali socijalni stanovi su popunjeni, a praznih nema", Gašparac je pitanje ponovio na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća. Potkrijepio ga je tvrdnjom da je jedna Porečanka već 12 godina na listi za dodjelu socijalnih stanova, a još ga nije dobila, te da zna za dvoje starijih Porečana koji su postali beskućnici i nemaju krov nad glavom.

Gradonačelnik Peršurić kaže da status socijalnih stanova imaju stanovi koji nisu bili otkupljeni prema Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, ali su njihovi dotadašnji stanari nastavili u njima živjeti plaćajući zaštićenu najamninu, a u pravilu se radi o obiteljima u socijalnoj potrebi. Takvim stanarima Grad sufinancira troškove stanovanja, odnosno režije. Za socijalne stanove najamnina može biti zaštićena ili slobodno ugovorena, a takvih socijalnih stanova trenutno ima četrdeset.

Raspolaganje socijalnim stanovima regulirano je gradskom Odlukom o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Poreča, a lista reda prvenstva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada redovito se ažurira i na njoj se trenutačno nalazi 16 tražitelja. Kriteriji kojima se određuje redoslijed su broj članova obitelji, status prebivališta, stambeni i obiteljski status, sudjelovanje u Domovinskom ratu, socioekonomski te zdravstveni status i invaliditet. Redovito se kontroliraju te ažuriraju i spomenuti socijalni stanovi da ne bi došlo do njihovog bespravnog korištenja.

- U proteklom razdoblju riješeno je nekoliko slučajeva, ali činjenica je da se ti stanovi rijetko oslobađaju, jer nakon smrti korisnika u stanu ostaju živjeti članovi njegove obitelji s kojima je živio prilikom dodjele stana, kaže Peršurić.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater