NOVE MJERE ZA SPAS ISTARSKOG GOSPODARSTVA

Glas Istre ekskluzivno doznaje: Ovi istarski gradovi  NEĆE NAPLAĆIVATI NAJMOVE POSLOVNIH PROSTORA, JAVNIH POVRŠINA I KOMUNALNE NAKNADE!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Ivana Burić, barista Boris i Damir Burić

Ivana Burić, barista Boris i Damir Burić


Prema procjenama, prosječni mjesečni iznos poreza na korištenje javnih površina za obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti ih uslijed pojave koronavirusa iznosi oko 350 tisuća kuna, dok mjesečni iznos prihoda po osnovi zakupa poslovnih prostora za zakupnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada iznosi oko 1,5 milijuna kuna mjesečno, napominje Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule

Istarski gospodarstvenici, kojima je zbog epidemije koronavirusa onemogućen rad ili im je prihod u ožujku pao za 20 i više posto te oni koji ostvaruju godišnji prihod do 7,5 milijuna kuna, bit će oslobođeni plaćanja najma gradskih poslovnih prostora, zakupa javnih površina i komunalne naknade u cijelosti. Najnovije su to mjere za koje ekskluzivno doznaje Glas Istre.

Nakon prvog paketa mjera koje vrijede za ožujak, a kojima mnogi poduzetnici nisu bili pretjerano zadovoljni, prije nekoliko su dana na video sjednici župan Istarske županije i devet istarskih gradonačelnika usuglasili nove mjere koje se odnose na olakšice gospodarstvenicima za travanj, uz mogućnost produženja i na naredne mjesece, ovisno o razvoju situacije s koronavirusom. Gradovi na koje se odnose nove i ublažavajuće mjere su Pula, Vodnjan, Rovinj, Poreč, Buje, Pazin, Labin, Novigrad i Buzet.

Zadovoljstvo novim mjerama ne krije proslavljeni vaterpolist Damir Burić, koji sa suprugom drži caffe bar "Dvojka" na pulskim Giardinima. "Ovo je veliki korak naprijed. Prihodi su nam na nuli pa je korektno da nas se oslobodi plaćanja najma prostora i terasa. Zapravo će nam ovime pomoći da ne plaćamo ono što nismo ni konzumirali. Uglavnom, zadovoljan sam najavljenom pomoći jer se neću morati dodatno zaduživati da bih mogao redovno plaćati svoje obaveze. Nadam se da pomoć neće biti potrebna i narednih mjeseci, odnosno da ćemo što prije početi raditi", kaže Burić.

Svjestan je da u ovoj krizi svi trebaju podnijeti dio tereta. Vlasnici ugostiteljskih objekata su među prvima morali potpuno prekinuti s radom. Njima se prihod nije smanjio, on je na nuli. No Burić nije htio otpuštati svoje radnike. "Nisam mislio to učiniti ni prije nego što je Vlada donijela odluku da nam pomogne s isplatom plaća. Skupio sam dobru ekipu, bila bi velika šteta ostati bez njih. Iskreno se nadam da će sve ovo brzo završiti", napominje Burić, osvajač zlatne olimpijske medalje, čiji je kafić vrlo brzo nakon otvaranja postao prepoznatljiv dio pulskog đira.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini