Suvremeni turisti i svjetski putnici sve veći naglasak stavljaju na održive turističke pakete, koji predstavljaju priču cjelokupne zajednice. Stoga su u AZRRI-ju s ciljem diverzifikacije ponude te poticanja razvoja održivog enogastronomskog ruralnog turizma Istre, osmislili inovativan turistički paket pod nazivom "Od farme do stola". Ideja je potekla iz potrebe predstavljanja značajnog simbola Istre - istarskog goveda, boškarina
Smješten na povijesno značajnoj lokaciji u srcu Istre, Edukacijski gastronomski centar na Gortanovom brijegu čuva neke nikad do kraja ispričane priče. Farma autohtonih istarskih pasmina, koja se nalazi tik do Centra, na najbolji mogući način svjedoči opstanku i razvitku istarskog goveda - boškarina. Čitav kompleks Gortanovog brijega pruža zaokruženo i specifično iskustvo koje spaja poljoprivredu, tradiciju, običaje, kulturu i turizam kroz gastronomiju.
Lokalne namirnice
Edukacijski centar na Gortanovom brijegu uređen je s ciljem zaštite autohtonih pasmina i valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre. Kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije, osmišljen je po uzoru na već uhodane edukacijske kuhinje u Italiji i financiran europskim sredstvima zahvaljujući međunarodnom projektu KEY Q. Uz suvremeno opremljenu kuhinju na 150 četvornih metara korisnog prostora, uređena je i degustacijska sala. Ovdje se održavaju gastro-kulinarske radionice, seminari i tečajevi koje pohađaju lokalni ugostitelji, kuhari, slastičari.
Didaktička kuhinja mjesto je na kojem se poboljšavaju i šire kuharska znanja, razvija kreativnost u pripremi i prezentaciji jela. Educiran ugostiteljsko-turistički kadar sve je traženiji, a ovdje se uz pomoć vrhunskih kuhara mentora osposobljavaju u pripremi i prezentaciji lokalnih namirnica i proizvoda, sudjelujući tako u njihovoj popularizaciji. Odavde izlaze ugostitelji koji postaju bitna karika u lancu prepoznavanja kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori lokalnih namirnica i sirovina.
A upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda, a krajnji cilj je predstavljanje kvalitete istarske gastronomije, ali i podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Istarskoj županiji i šire. Upravo u tome leži temelj vrednovanja istarske gastronomije koja je izuzetno važna za brendiranje Istre kao značajne gastronomsko-poljoprivredne regije.
Putevima boškarina
Radionice u didaktičkoj kuhinji Edukacijskog centra na Gortanovom brijegu, koje organizira AZRRI, Agencija za ruralni razvoj Istre, odvijaju se u dva godišnja ciklusa i posvećene su različitim aktualnim temama te onima prijeko potrebnima kuharima za njihov daljnji rad i upoznavanje s različitim načinima reinterpretacije lokalnih proizvoda. Teme radionica se dogovaraju u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma te ostalim partnerima projekta.
Od 2014. godine do danas u didaktičkoj kuhinji je održano više od 110 radionica pod vodstvom dvadesetak vrhunskih hrvatskih chefova mentora, poput Davida Skoka, Daniela Đekića, Maria Čepeka, Roberta Perića, Hrvoja Zirojevića ali i inozemnih chefova Emanuela Scarella i Janeza Bratovža. Više od 1.000 kuhara polaznika pokazatelj je uspješnosti, ali i izuzetne zainteresiranosti za kontinuiranu edukaciju o tradicionalnoj i modernoj gastronomiji.
Suvremeni turisti i svjetski putnici sve veći naglasak stavljaju na održive turističke pakete, koji predstavljaju priču cjelokupne zajednice. Stoga su u AZRRI-ju s ciljem diverzifikacije ponude te poticanja razvoja održivog enogastronomskog ruralnog turizma Istre, osmislili inovativan turistički paket pod nazivom "Od farme do stola". Ideja za osmišljavanje specifičnog turističkog proizvoda potekla je iz potrebe predstavljanja značajnog simbola Istre - istarskog goveda - boškarina, kroz priču o njegovom značaju u povijesti, sadašnjosti, ali i budućnosti.
Gastronomski doživljaj je zamišljen tako da posjetitelj svoj jednodnevni kulinarski itinerar započne na Gortanovom brijegu posjetom farmi istarskih pasmina te se "putevima boškarina" vraća u Edukacijski gastronomski centar na interaktivnu kuharsku radionicu. Zajedno s vrsnim kuharima gosti imaju priliku upoznati i kušati proizvode kojima Istra obiluje te se tako povezati s istarskim teritorijem i načinom života, osvješćujući i priču o sljedivosti lokalnih proizvoda. Zahvaljujući europskom projektu MEDFEST, financiranom u sklopu programa Interreg Mediteran 2014.-2020., AZRRI je dobio priliku dizajnirati ovaj specifičan gastronomski doživljaj Istre.