TURISTIČKA FEŠTA

FEEL TAR - VABRIGA: Kušanje vina na socijalnoj distanci

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Fešta je prvenstveno bila u znaku ponuđenih eno-gastronomskih delicija, budući da se na štandovima predstavljalo čak 16 vinarija, uglavnom iz zapadne, sjeverozapadne i središnje Istre, te nekoliko proizvođača pršuta, sira i maslinovog ulja

Po prvi puta u Taru je prošle subote održana turistička fešta nazvana "Feel Tar-Vabriga", koja bi inače, u normalnoj turističkoj sezoni, sasvim lijepo upotpunila niz raznolikih događanja koja na području ove općine, u razdoblju od svibnja pa sve do rujna, turistima, ali i domaćim ljudima nude pregršt eno-gastronomskih i zabavnih sadržaja. Međutim, kako je zbog korona-krize ovogodišnja turistička sezona vrlo nenormalna, ispalo je da je novouvedena tarska turistička fešta ujedno i jedina koja je od početka sezone uopće održana.

Ljetna zabava

Ako okolnosti dozvole, odnosno ako se ne pogoršaju, fešta "Feel Tar-Vabriga" trebala bi se ponoviti tijekom ljeta još tri-četiri puta, a prva sljedeća trebala bi se održati 18. srpnja.

Prvo izdanje fešte "Feel Tar-Vabriga" smješteno je na mjesno, odnosno školsko malonogometno igralište sa široko razmaknutim štandovima i još šire postavljenim barskim stolovima, čime je omogućeno održavanje fizičke distance među gostima. Iako je atmosferu svojom svirkom razvedrivao "Tu i tamo bend", fešta je prvenstveno bila u znaku ponuđenih eno-gastronomskih delicija, budući da se na štandovima predstavljalo čak 16 vinarija, uglavnom iz zapadne, sjeverozapadne i središnje Istre, te nekoliko proizvođača pršuta, sira i maslinovog ulja. Posebnom gastro-ponudom u feštu se uključila i obližnja Kuća tradicijske gastronomije DeguStazione.

Ležerno i opušteno, uz pretežno domaće posjetitelje, bez gužve i natiskivanja, uz degustacije, razgovore i druženja, tarska se fešta uspješno uklopila u krizne okolnosti ponudivši druženje i guštanje na siguran način.

Otkazane fešte

- Ovo će u turističkom smislu biti mirna godina, gosti koji nam dolaze uživaju u kupanju, sunčanju i razgledavanju, jedu i piju, ali sve to bez tulumarenja, bez festivala i velikih događanja. Zato smo i mi suzili naše planove te stopirali i otkazali sve manifestacije planirane za ljeto, i bit ćemo zadovoljni ako ostvarimo 30 posto lanjskog turističkog prometa, rekao nam je direktor Turističke zajednice općine Tar-Vabriga Denis Žužić.

Sezona u ovom kraju tako prvi put nakon niza godina nije započela tradicionalnom svibanjskom manifestacijom "Ususret ljetu", nikakvim javnim događanjima se 16. srpnja neće obilježiti Dan općine i blagdan Sv. Marije Karmelske, neće biti ni tradicionalnih fešti od sardoni u Vabrigi, od angurija u Rošinima, od pedoći u Santa Marini, neće biti oživljenog običaja vršidbe žita u Baredinama i sezona se neće završiti tradicionalnom tarskom turističkom feštom početkom rujna. "Dobro smo razmislili i odabrali u ovom trenutku najpametniju i najrazumniju opciju", kaže Žužić.

Inače, na području općine Tar-Vabriga ovih dana boravi oko 6.000 gostiju, od čega ih je najviše, čak 5.500, u kampovima Lanterna i Santa Marina, dok su ostali vikendaši i gosti u privatnom smještaju. Sadašnja popunjenost je na razini od 33 posto u odnosu na lanjsku u istom razdoblju, a dosad je ove godine ostvareno oko 130.000 noćenja, što je pak 21 posto u odnosu na isti dio godine lani. Broj gostiju mogao bi se lagano povećati kada se sredinom srpnja otvori još i hotel Tamaris te apartmansko naselje Lanterna, ali prebačaj trećine lanjskog prometa se ne očekuje. Gosti koji su došli, a među njima je najviše Nijemaca, te za njima Slovenaca, Talijana, Austrijanaca, Čeha i domaćih, svjesni su posebnih okolnosti, čak su discipliniraniji od domaćih ljudi u pridržavanju propisanih mjera, primjećuje Žužić, uvjeren da ni turistima neće smetati da ova sezona protekne mirnije nego inače.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum