OSAM OD DESET

Evo kojih je osam istarskih gradova među finalistima za NAJBOLJI GRAD U HRVATSKOJ

| Autor: Branko Biočić, Marina Vukšić
Ilustracija

Ilustracija


Čak osam od deset istarskih gradova ove je godine u završnom izboru za najbolji Hrvatski grad u tri konkurencije - mali (grad koji nema više od deset tisuća stanovnika), srednji (od deset tisuća do 35 tisuća stanovnika) i veliki (više od 35 tisuća stanovnika), te četiri kategorije - gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života te EU fondovi. Poreč i Rovinj su među finalistima u tri kategorije, Labin, Novigrad i Umag u dvije, a Buje, Pula i Pazin u jednoj. Jedina dva istarska grada kojih nema u niti jednoj konkurenciji su Buzet i Vodnjan.

Poreč i Rovinj u završnom su izboru u konkurenciji srednjih gradova, i konkuriraju u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života. Labin i Novigrad su kandidati za najgrad po pitanju obrazovanja i mladih te kvalitete života, a Umag kad su u pitanju gospodarstvo te obrazovanje i mladi.

U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteno je 15 gradova koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, među ostalim, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

Jedna od najprestižnijih kategorija izbora najboljih gradova svakako je gospodarstvo. Neki od pokazatelja gradova koji se rangiraju u ovoj kategorija izbora su broj obrtnika na 1.000 stanovnika, prosječni izvorni prihodi gradova po stanovniku i zaduženost, a od značaja je i podatak je li uveden prirez u gradu. U prilog ocjeni da je ekonomska jedna od kategorija u ovome izboru s najoštrijom konkurencijom ide podatak da su protukandidati Samoboru Pula, Varaždin, Koprivnica i Krapina, koji se smatraju najdinamičnijim sredinama kad je u pitanju razvoj gospodarstva.

Grad Labin se četvrtu godinu zaredom našao u prestižnom društvu najboljih.

- Ulazak u finale ovog renomiranog izbora četvrti put veliki je poticaj da nastavimo svakodnevno razvijati naš grad. Veseli nas da su projekti i brojne mjera koje donosimo prepoznate i zasigurno mogu poslužiti i drugima kao primjer. Važnije od samog priznanja je osluškivati ljude, naše sugrađane, provoditi projekte koji rješavaju konkretne potrebe svakog pojedinca. U vođenju jednog grada upravo je to najljepši osjećaj, izjavio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos bit će okončan dodjelom nagrada 21. listopada u Novom Vinodolskom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater