LABIN

Erasmus plus projekt u DV-u "Pjerina Verbanac": PRILAGODBA NOVOM PROFESIONALNOM OKRUŽENJU

Projektom "Kreativnošću do vrtića po mjeri djeteta" ostvariti će se brojne edukacije za djelatnike vrtića, a kako napominju iz ustanove, jedan od glavnih ciljeva je internacionalizacija ustanove integracijom europske dobre primjerene prakse

| Autor: Branko BIOČIĆ
Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" (Snimio Anđelo Dagostin)

Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" (Snimio Anđelo Dagostin)


Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" jedan je od samo dva odabrana projekta dječjih vrtića na državnoj razini u sklopu natječaja Agencije za mobilnost i programe EU Erasmus+ za 2021 godinu. Projektom "Kreativnošću do vrtića po mjeri djeteta" ostvariti će se brojne edukacije za djelatnike vrtića, a kako napominju iz ustanove, jedan od glavnih ciljeva je internacionalizacija ustanove integracijom europske dobre primjerene prakse.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport čiji glavni cilj predstavlja mobilnost odgojno-obrazovnih djelatnika u svrhu stručnog osposobljavanja. U projektu je planirano sudjelovanje osmero stručnih djelatnika vrtića - ravnateljice, pedagoginje, psihologinje te petero odgojiteljica, koje su se prijavile na šest različitih strukturiranih tečajeva u Češkoj, Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Malti.

- Tečajevi koje smo odabrali podrazumijevaju promatranje primjera dobre prakse te upoznavanje različitih strategija, metodologija i alata koje se odnose na rad i stvaranje odgovarajućeg i podražavajućeg okruženja za učenje s djecom s posebnim potrebama, inoviranje odgojno-obrazovnog procesa korištenjem različitih kreativnih tehnika i učenja na otvorenom prostoru te usvajanje inovativnih načina oblikovanja odgojno-obrazovnog procesa i aktivnosti koje potiču razvoj STEM kompetencija, napominju iz DV Pjerina Verbanac

- Novo vrijeme pred nas postavlja nove zahtjeve te traži prilagodbu novom profesionalnom okruženju. Dječji se interesi, znanja i sposobnosti mijenjaju puno brže nego odgojno-obrazovni sustav, a cjeloživotno profesionalno učenje postalo je neizbježno. Naglašavamo kontinuirano ulaganje u profesionalna znanja i vještine odgajatelja, s ciljem podizanja ukupne kvalitete ustanove. Uvođenjem europske dimenzije koju će nam omogućiti sudjelovanje u ovom projektu, ciljano ćemo utjecati na daljnje razvijanje profesionalnih kompetencija odgojitelja, stručnih suradnika, koji će svojim djelovanjem doprinijeti ne samo realizaciji dosad postavljenih ciljeva, već i u promišljanju i postavljanju novih suvremenih i europski orijentiranih ciljeva i izazova nužnim za stvaranje vrtića po mjeri djeteta. Nadamo se da je ovaj projekt tek početak međunarodnog i projektnog iskustva, izjavila je Ivana Škopac, ravnateljica DV-a "Pjerina Verbanac".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter