NAJNOVIJETUŽBA

EKOLOŠKI AKTIVISTI IZ ISTRE: Termoelektrana Plomin 1 nema procjenu utjecaja na okoliš

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Zbog nepostojanja procjene utjecaja na okoliš nije jasno kakav je taj utjecaj te je li on prihvatljiv ili ne. Nakon što su udruge tijekom javne rasprave reagirale, Ćorićevo ministarstvo sada pokušava tvrditi da procjena utjecaja na okoliš uopće nije potrebna, kaže Dušica Radojčić iz Zelene Istre

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra podigle su tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog problema oko okolišne dozvole za termoelektranu (TE) na ugljen Plomin 1. Od ranije je poznato da HEP želi produžiti rad ove 50 godina stare termoelektrane za dodatnih 15 do 20 godina, a predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić upozorava da ministarstvo Tomislava Ćorića izigravanjem procedure to nastoji i omogućiti.

Podsjeća da je Plomin 1 imao dozvolu za rad do kraja 2017. godine, ali je zatvoren sedam mjeseci ranije nakon velikog požara koji je uništio dio postrojenja.

- Za TE Plomin 1 nikad nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, zbog čega onda nije jasno niti kakav je taj utjecaj te je li on prihvatljiv ili ne, što je glavni razlog za podizanje ove tužbe. Cijeli proces udovoljavanja HEP-ovoj želji za produljenje rada Plomina 1 od samog početka je kontaminiran manipulacijama Ministarstva. Naime, prije godinu dana su pustili u javnu raspravu stručnu podlogu zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole, gdje je ključan podatak bio netočan. U tom dokumentu se tvrdilo da je procjena utjecaja na okoliš Plomina 1 provedena, a nije. Čak su bile navedene i službene oznake tog nikad provedenog postupka, poput klase i urudžbenog broja. Međutim, ove oznake u stvarnosti su se odnosile na TE Plomin C, dok za Plomin 1, naravno, procjena utjecaja na okoliš nikad nije napravljena, tvrdi Radojčić.

Zdrava pamet

Ona dodaje da je, nakon što su udruge tijekom javne rasprave reagirale na ovu lažnu informaciju, Ćorićevo ministarstvo promijenilo argumentaciju te sada pokušavaju tvrditi da procjena utjecaja na okoliš uopće nije potrebna, uz nevjerojatnu tvrdnju da će planirani zahvat imati pozitivan utjecaj na okoliš.

- Ovu bizarnu tezu, koju smatramo uvredom zdrave pameti, opravdavaju tvrdnjom da će TE Plomin 1 biti modernizirana. Pri tome manipulativno izbjegavaju činjenicu da iz Plomina 1 nema nikakvih emisija jer termoelektrana više ne radi, pošto nakon 50 godina nema dozvolu za rad. Tako da svako ponovno pokretanje rada, pa čak i u slučaju modernizacije, predstavlja dodatan utjecaj na okoliš te je nužno napraviti procjenu tog utjecaja, ističe Radojčić.

Smrt i bolesti

Među ostalim, aktivisti upozoravaju da zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine te bolesti dišnog i krvožilnog sustava. Jednako je, tvrde, poguban utjecaj ovakvih postrojenja na klimatske promjene, čije učinke nažalost sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Napominju da je, ako želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena, nužno osigurati niskougljični razvoj u kojem nema mjesta za dugoročne planove korištenja fosilnih goriva.

Dodaju da je niz zemalja EU već objavio postupno ukidanje ugljena kao energenta tijekom narednih godina.

- Umjesto da se svrsta uz bok tim zemljama, Hrvatska ovom okolišnom dozvolom nastoji zacementirati ovisnost o uvoznom ugljenu - klimatski i okolišno najštetnijem energentu i to kroz sljedeća dva desetljeća, kaže Bernard Ivić iz Zelene akcije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam