OSVRT

Duh stare Fažane i novi grijesi načelnika Koraća

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Zašto se demokratski izabrani načelnik neke jedinice lokalne samouprave uopće mora pozivati na svoju nacionalnost? Zar ga predsjednica udruge Duh stare Fažane Lidija Udovički ne bi, zbog navodnih komunalnih nepravilnosti, prozivala i kao Hrvata, Portugalca ili Istrijana? Ili smo se vratili na stara vremena u kojima, kako pjeva veliki Arsen Dedić, „mi imamo svoje“, a „oni svoje“? 

Čini se da će izborna utrka za lokalne izbore u svibnju u pojedinim istarskim općinama i gradovima trajati duže nego što se moglo očekivati. Barem u Fažani, gdje je udruga Duh stare Fažane već „nestranački“ oštro kritizirala SDP-ova načelnika općine Radomira Koraća koji je na te napade, barem kad je o Istri riječ, vrlo neuobičajeno odgovorio. Štoviše i posve neočekivano za multietničku i multikulturalnu sredinu, načelnik općine Fažana Korać izjavio da je riječ o „linču“ na nacionalnoj osnovi – po narodnosti je Srbin što su u dosadašnjim političkim obračunima neuspješno pokušali iskoristiti samo trolovi s bespuća interneta – što je izazvalo i reakcije u njegovoj stranci, kao i šire na javnoj sceni.

Dok u SDP-u Istre naglašavaju da se njihov načelnik možda „nespretno izrazio“, da bi se mogao i ispričati te da nema sumnje da su i Fažana i cijela Istra jedinstveni u convivenzi, javnost bi se mogla zapitati i neka mnogo općenitija pitanja.

Prvo je, svakako, zašto se demokratski izabrani načelnik neke jedinice lokalne samouprave uopće mora pozivati na svoju nacionalnost? Zar ga predsjednica udruge Duh stare Fažane Lidija Udovički ne bi, zbog navodnih komunalnih nepravilnosti, prozivala i kao Hrvata, Portugalca ili Istrijana? Ili smo se vratili na stara vremena u kojima, kako pjeva veliki Arsen Dedić, „mi imamo svoje“, a „oni svoje“?

Drugo je pitanje pozivanje lokalne konkurentice iz Fažane da ode igrati svoje igre u Beograd. Jasno je zašto Beograd – tamo je izgubila veliki sudski spor zbog klevete – ali takve stvari treba jasno reći i objasniti ne ostavljajući „u zraku“ zloduh nacionalnih podjela. Kojih ovdje i nema, jer je riječ o ratovanju dvoje sunarodnjaka na bratskom fažanskom teritoriju.

Korisna je opaska načelnika Koraća da se ne radi o sukobu s najvećim SDP-ovim konkurentnom u Istri – IDS-om. Očito je da tu sukoba nema i da će se oko lokalnih izbora, možda, neki dogovori postići. Dogovor bi se mogao postići i s udrugom Duh stare Fažane – oko protupožarnih putova ili drugih komunalnih problema – ali bez prebrojavanja „krvnih zrnaca“, sjećanja na Beograd i iskazivanja straha od linča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater