POKROVITELJ UNESCO

Drevna igra ispod srednjovjekovnih zidina kaštela Morosini-Grimani: MEĐUNARODNI FESTIVAL PLJOČKANJA U SVETVINČENTU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Prvi međunarodni festival pljočkanja održan je 2016. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvi dan festivala, najavio je Milivoj Pacenti iz Istarskog pljočkarskog saveza, bit će posvećen mladima, pa će se tako nakon svečanog otvorenja u 9.30 sati, održati prvenstvo Istre u pljočkanju za učenike osnovnih škola

U Svetvinčentu će se od 13. do 15. lipnja održati Međunarodni festival pljočkanja u svom četvrtom izdanju. Manifestacija je pronašla svoje mjesto ispod srednjovjekovnih zidina kaštela Morosini-Grimani, kako to i priliči priredbama tradicijske kulture.

Prvi dan festivala, najavio je Milivoj Pacenti iz Istarskog pljočkarskog saveza, bit će posvećen mladima, pa će se tako nakon svečanog otvorenja u 9.30 sati, održati prvenstvo Istre u pljočkanju za učenike osnovnih škola, a u 12 sati OŠ iz Marčane i Rovinja predstaviti će svoje ovogodišnje projekte realizirane u sklopu Erasmus+ programa EU. Projekti su omogućili djeci iz tih škola upoznavanje s učenicima iz nekoliko europskih zemalja, a vezano za teme tradicijske kulture.

Suradnja s Udrugom slijepih

U 15 sati održat će se znanstveni skup na kojemu će svoje radove vezano za "UNESCO Registar dobrih praksi i transfer kulturnog dobra na mlade generacije" izložiti nekoliko uglednih znanstvenika i profesora iz tri europske zemlje. Bit će to prilika da se predstavi još jedna značajna aktivnost istarskih pljočkara, a to je potpisivanje memoranduma o suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije iz Pule. Predsjednik udruge Zlatko Kuftić nedavno je izrazio namjeru za suradnjom i ovo je pri korak koji će u budućnosti rezultirati značajnim projektima.

Drugi dan posvećen je tradicijskim igrama na kojima će se predstaviti posebni gosti festivala O.I.N.A. iz Rumunjske, te gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Španjolske. Moći će se tom prigodom vidjeti kako izgledaju igre drugih zemalja Europe. U poslijepodnevnim satima započet će tradicionalni turnir parova Ivanja koji se ove godine održava u sklopu međunarodnih turnira Pokal Alpe-Adria, a odigrava se u četiri zemlje.

Posjet Roverskoj fešti

- Posljednjeg dana festivala, u subotu, pokazat ćemo gostima Istru na prigodnom izletu, a u večernjim satima družiti se u Juršićima na Roverskoj fešti, na susretu u "mori", najavio je Pacenti.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom UNESCO Ureda u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture, županijskog odjela za kulturu, Općine Svetvinčenat, a organizator je Istarski pljočkarski savez.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater