BUZET

DOVRŠENA SANACIJA KROVA CRKVICE U SKLOPU TISUĆLJETNOG KAŠTELA PETRAPILOSA: Radovima na crkvi Sv. Marije Magdalene spašen multimedijski sadržaj

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Završne radove izvode radnici tvrtke Kapitel (G. Č. Š.)

Završne radove izvode radnici tvrtke Kapitel (G. Č. Š.)


Upravo je dovršena sanacija krova crkvice Sv. Marije Magdalene smještene iznad strme litice kanjona rječice Bračane, u sklopu sjevernog vanjskog obrambenog bedema tisućljetnog kaštela Petrapilosa. Grad Buzet sanaciju krova prijavio je na javni poziv Ministarstva kulture i medija koje je ovaj zahvat uvrstilo u ovogodišnji program financiranja zaštite kulturnih dobara i odobrilo 200.000 kuna. Ukupna vrijednost radova je 240.000 kuna tako da će se dio sredstava osigurati u gradskom proračunu.

Radove na objektu izvodio je Kapitel d.o.o. Žminj, dok je nadzor ugovoren sa Zadrugom Praksa i arhitektom Vjekoslavom Gašparevićem. Ovaj se, kao i svi prethodni zahvati, odvijao pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli.

- Crkvica Sv. Marije Magdalene prvi je objekt u sklopu kaštela Petrapilosa koji je bio odabran za sanaciju. Njena obnova trajala je s prekidima od 1999. do 2003. godine, a rekonstruirani su djelomično urušeni perimetralni zidovi crkve i krovna konstrukcija. Krov je tada prekriven kamenim škriljama, obnovljen je zvonik na preslicu na pročelju crkve, lučno zaključeni ulazni portal opremljen je novim klesanim kamenim dovratnicima i punim drvenim vratnicama, a uređen je i prostor ispred ulaza u crkvu s pristupnim stubištem i ogradnim zidom, nabrojala je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

U 2016. godini izvršen je manji zahvat na crkvi, čime je ona također pripremljena za ugradnju novog sadržaja: ojačane su krovne grede, izvršen je manji restauratorski zahvat na ostacima povijesnih žbuka i oslika na sjevernom zidu crkve, zidovi su injektirani smjesom na bazi vapna te iznutra završno obrađeni obilnijim fugiranjem - prema projektnoj dokumentaciji Vjekoslava Gašparovića. Izvršeno je arheološko istraživanje u unutrašnjosti crkve, nakon čega su vraćeni ostaci povijesnog kamenog poda.

U obuhvatu konzervatorskih radova u okviru nedavno završenog EU projekta KulTERRA nisu prijavljivani zahvati na objektu crkvice Sv. Marije Magdalene s obzirom na to da je ona obnovljena kao prvi objekt u kompleksu kaštela još krajem 90-ih godina, a 2016. godine sredstvima Ministarstva kulture na crkvici je ojačana drvena krovna konstrukcija te su sanirani zidovi. Međutim, kaže Grah Ciliga, tijekom izvođenja radova na kaštelu Petrapilosa u okviru projekta KulTERRA, tijekom intenzivnih kiša od listopada 2018. nadalje, uočen je obilan prodor vode na zidovima crkvice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter