PAZIN SPREMNI ZA GLAVNU GRADSKA FEŠTU - PROSLAVU RIMA

Doris Dragović na središnjem pazinskom trgu

Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Pazinci kao svoj najveći blagdan slave Porcijunkulu ili kako se u Pazinu naziva Rim. Proslava se temelji na privilegiju koji je Crkva dala redu sv. Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve pa tako za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika. U srijedu od 19 sati u vrtu franjevačkog samostana održava se misa.

Glazba i sport

- Budući da se blagdan s vremenom preobrazio u najveću pazinsku godišnju feštu, koja se protegne do kasno u noć, u subotu slijedi bogat zabavni program, kaže Ranka Šepić, u gradskoj upravi zadužena za vođenje projekata i manifestacija. Program na središnjem gradskom trgu u 19 sati tradicionalno otvara Limena glazba Pazina, a slijede nastupi mladih pjevača festivala Mali veliki mikrofon. U večernjim satima nastupit će Replay band i popularni Elio Pisak. Zvijezda ovogodišnjeg Rima je vokalna diva Doris Dragović. "Program na trgu pratit će i bogata ugostiteljska ponuda, lunapark, naprave za zabavu najmlađih. Također, brojni ugostitelji organiziraju druge sadržaje u svojim objektima, za sve ukuse i dobi", rekla je Šepić.

Uoči Rima održava se tradicionalni revijalni malonogometni turnir na kojem će nastupiti predstavnici Istarskih cesta, MUP-a, pravosuđa, Radio Istre, općina Pazinštine, Grada Pazina. Na barama u Cerovlju ŠRD Pazinčica organizira natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. Nova udruga Futsal iz Pazina organizira 6. humanitarni malonogometni turnir "Igor Stranić Iggy". Natjecanje u skupinama igra se u četvrtak i petak, a završnica u subotu. U subotu će se u novoj sportskoj dvorani odigrati i stolnoteniski turnir, a u subotu i nedjelju Boćarski savez Pazina organizira 10. otvoreni međunarodni boćarski turnir parova "Velika nagrada Pazina - Kompakt Cup" na boćalištima u Pazinu, Sv. Petru u Šumi, Lindaru, Brajkovićima, Pilatima, Motovunu, Pazinskim Novakima, Cerovlju, Oslićima, Kozarima, Ročkom polju i Roču, najavljuje Patrik Rabar, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Pazina.

Večer hrvatskih klapa

Proslavu Rima protekle je nedjelje u Zabrežanima otvorio turnir u pljočkanju i susret "Armonike u polju", a ovog petka Pučko otvoreno učilište iz Pazina organizira jazz koncert Organ Tria. Tradicionalno, uoči Dana domovinske zahvalnosti, u subotu je u Trvižu Večer hrvatskih klapa, a u nedjelju Kašćerga slavi svoju Gospu Snježnu uz nastup Dražena Turine Šajete i Remix Banda.

(M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter