KORONA NAS JE PROSLAVILA

Doministar Trut nahvalio Istru. "Istra je korak ispred, od nje smo i mi učili". KOZLEVAC GOVORIO O TOME KAKAV TURIZAM MOŽEMO OČEKIVATI 

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Istra već 40-ak dana nije zabilježila niti jedan novi slučaj oboljenja od korone (s izuzetkom Španjolca i supruge koji su došli ovdje) i svi su s radošću dočekali konačno popuštanje mjera zabrane, pa i dolazak prvih ovosezonskih turista. Pripreme za sezonu počele su odavno, a za vruće ljetne mjesece svake se godine pripremaju i stožeri civilne zaštite.

Upravo je iz tog razloga jučer u posjet Istarskoj županiji stigao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, ujedno i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH, da bi prisustvovao sastanku s istarskim Stožerom civilne zaštite. Tema je bila aktualna situacija s epidemijom koronavirusa, program "TURS 2020." te pripreme za protupožarnu sezonu. Trut je pohvalio dosadašnji rad istarskog Stožera za civilnu zaštitu s kojim je, kaže, čitavo vrijeme svakodnevno komunicirao.

- Istra ionako cijelo vrijeme hoda, da tako kažem, korak ispred drugih, a s obzirom da se nažalost našla prva u opasnosti zbog blizine Italije i svakodnevnih migracija stanovništva, prva je poduzela neke korake na temelju kojih smo i mi drugi učili. Istra nam je dala poticaj za neke promjene i ideje ili načine koje smo mogli primijeniti u cijeloj Hrvatskoj u borbi protiv korone. Što se tiče protupožarne sezone, izviješten sam da je vatrogastvo spremno za sezonu i sve ostale aktivnosti. Svi se sada nadamo da će se realizirati barem dio turističke sezone i da će turisti ipak doći, barem iz onih zemalja koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao mi. Vrijeme je da naše gospodarstvo konačno prodiše i da određeni prihod stigne u naše proračune, rekao je Trut.

- Iako se u javnosti već nagađalo o raspuštanju svih stožera civilne zaštite, oni će i dalje funkcionirati u ovom obliku i biti u operativnoj funkciji, istaknuo je Trut, koji smatra da je došlo vrijeme da se u prvi plan vrate normalan život i rad.

- Ono što nas čini zadovoljnima su pohvale koje nam je uputio gospodin Trut za protekli period, kazao je Dino Kozlevac i dodao da već duži period u Istri nema oboljelih, a niti osoba u samoizolaciji.

- Stanje je jako dobro i veselimo se popuštanju svih mjera. Očekujemo da ćemo realizirati barem dio turističke sezone i da će gospodarstvo funkcionirat sa što manjim štetama. Osim o pripremama za sezonu, pomoćnika ministra upoznali smo i s pripremnim mjerama zaštite od moguće pojave virusa. Zbog toga ćemo 10. lipnja održati sastanak stožera sa svim turističkim kućama na kojem ćemo analizirati stanje tih priprema. Raduje nas što vidimo da su svi turistički subjekti itekako svjesni svoje odgovornosti i da će učiniti sve da uspostave preventivni sustav. Smatram da smo mi već dokazali da ćemo moguće probleme dočekati spremno i spremni smo na suživot s virusom, poručio je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Pitanje dolaska turista još uvijek nije najjasnije, budući da neke države i dalje ne preporučuju putovanja svojim građanima, ili će im čak i platiti da ovog ljeta godišnji odmor iskoriste u svojoj matičnoj zemlji. S druge strane, javlja se opravdana bojazan građana da bi u ime ostvarenja kakve-takve turističke sezone hotelijeri ili pak same lokalne vlasti mogle zataškavati eventualne slučajeve oboljenja od COVID-19 bolesti. Kozlevac je odgovorio da se upravo cijelo vrijeme poentira, kao i do sada, da zataškavanja ne smije biti.

- I mi neprestano pratimo javno mnijenje u drugim državama, pogotovo u susjedstvu, i svjesni smo da je jedan od aduta Hrvatske upravo taj što je pokazala da ima dobro organiziran i stručan sustav koji se zna boriti s epidemijom koronavirusa. Već imamo razrađene sve scenarije koji bi se eventualno mogli dogoditi s dolaskom turista i sustav je pripremljen da odmah reagira s maksimalnim snagama da što prije saniramo mogući problem, i za hotele, i za kampove, i za javne prostore…. Mislim da se nitko sada ne bi usudio pokušati kakvim zataškavanjem ugroziti sve ovo dobro što smo u tako kratkom roku postigli. Ne planiraju se više velika zatvaranja ili umrtvljenje života i rada, nego će se na uskom području, gdje bi se eventualno pojavila zaraza, reagirati s adekvatnim mjerama, poručuje Kozlevac.

Turisti koji namjeravaju doći na ljetovanje u Hrvatsku neće morati dokazivati nužnost dolaska u našu državu kao što je to bio slučaj do sada, primjerice, zbog obilaska objekata u vlasništvu stranih državljana ili temeljem rezervacije u određenom hotelu.

- Od sada će za turiste, istaknuo je Trut, u funkciji biti mobilna aplikacija u koju će se oni prijavljivati u matičnoj zemlji uoči polaska na put, da bi ih hrvatske nadležne službe mogle imati u evidenciji. Ta bi aplikacija, ističe on, trebala smanjiti dosadašnje gužve na granicama, jer će granični policajci moći vidjeti odakle dolazi pojedini turist, kuda se zaputio i gdje točno odsjeda. Sa zemljama Europske Unije Hrvatska je uglavnom uspjela postići sporazum oko slobodnog kretanja građana, međutim, problemi i nejasnoće i dalje postoje sa susjednim državama prema istoku, no, uvjerava Trut, i sa njima se već vode pregovori.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater