REGIJA ZNANJA

DOBIVANJE DOPUSNICE ZA ZNANOST najveće je postignuće Istarskog veleučilišta do danas  

Mislim da je ovo ključni moment koji nas izdiže na jednu značajno višu razinu, te određuje budući razvoj Veleučilišta i daje veliki potisak njegovom razvoju, kaže dekan dr. sc. Daglas Koraca

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs početkom ove godine potpisao je dopusnicu Istarskom veleučilištu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti. Njome se Istarsko veleučilište pridružilo Tehničkom i Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, te Veleučilištu u Karlovcu i postalo četvrto hrvatsko veleučilište koje je dobilo status znanstvene organizacije.

"Dopusnica za znanost potvrda je visoke kvalitete rada Istarskog veleučilišta te dokaz da smo svojim studentima osigurali vrhunske uvjete, suvremenu opremu i stručan kadar. Rekao bih da je ona šlag na torti procesa jačanja kvalitete Veleučilišta, koji je započeo rješavanjem dopusnice za akademsku 2021./22., nastavljen pripajanjem Centra za istraživanje Metris, stjecanjem vlasništva nad zgradom bivše kirurgije gdje planiramo preseljenje i budući razvoj, a zaokružen ovim ulaskom u sustav znanosti", govoreći o novom velikom i važnom koraku u razvoju ove ustanove kaže dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca.

Dodaje kako je, s obzirom na razvojne perspektive i mogućnosti koje se dobivanjem statusa znanstvene organizacije dobivaju, to nedvojbeno najveće dostignuće Veleučilišta do danas.

"Mislim da je u strateškom smislu ovo ključni moment koji nas izdiže na jednu značajno višu razinu, te određuje budući razvoj Veleučilišta i daje veliki potisak njegovom razvoju. Istarsko veleučilište je kroz suradnju s Metrisom i do sada sudjelovalo na raznim znanstvenim projektima, no u toj suradnji nije moglo sudjelovati kao partner, već kao vanjski podugovaratelj, što znači da bi odradili i naplatili uslugu laboratorijskih ispitivanja i to je bilo to. Statusom znanstvene organizacije ta se pozicija mijenja. Veleučilište danas ne samo da može partnerski sudjelovati u znanstvenim projektima, već ih može i osmišljavati i pokretati. To znači da bespovratnim sredstvima namijenjenim razvoju znanosti možemo opremati laboratorije novom vrijednom opremom, jačati prostorne kapacitete, financirati plaće novih znanstvenika i slično. Razni europski i nacionalni znanstveni natječaji su često financirani bespovratnim novcem u sto postotnom udjelu, a pristup i mogućnost sudjelovanja na njima jamči kontinuitet financiranja budućih razvojnih ciklusa i potpuno ispunjavanje razvojnog potencijala Veleučilišta", kaže Koraca.

gg

Nedavnim pripajanjem Centra za istraživanje Metris Veleučilište je steklo nove laboratorijske kapacitete u kojima će studenti odrađivati praktični dio nastave na kolegijima u području sastava, čvrstoće, tehnika i karakteristika materijala, ali i novi kadar kojim je, uz mogućnost značajnog iskoraka u znanstveno istraživačkom radu, znatno ojačana kvaliteta nastave.

"Naš istraživački Centar Metris se kroz godine etablirao u području istraživanja i razvoja materijala te postao nezaobilazan partner gospodarstvu i znanstvenom sektoru u tom području. U našim se laboratorijima u više od 30 ispitnih metoda istražuju sve vrste materijala tako da ispitujemo njihova sastav, kvalitetu, karakteristike i svojstva. Surađujemo s više od 600 klijenata iz Hrvatske i EU, s prosječnom ocjenom 4,85 od 5,00, što dokazuje visok stupanj njihova zadovoljstva. Surađujemo s tvrtkama kao što su Pliva, HS Produkt, Dok-Ing, Đuro Đaković, Tehnomont, Cimos i ostali, te sa znanstvenim institucijama kao što su Institut Ruđer Bošković, Institut poljoprivrede i turizma Poreč, Centar za istraživanje mora Rovinj, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Zagreb, Fakultet prirodnih znanosti Pula i mnogi drugi. Naša je oprema akreditirana po normama kvalitete HRN EN ISO/IEC 17025, čime jamčimo kvalitetu, odnosno točnost i ponovljivost dobivenih rezultata", pojašnjava dekan Koraca.

Metris raspolaže s četiri laboratorija, a to su kemijski, biotehnički, mehanički i mehatronički. Prilikom obilaska sami smo se mogli uvjeriti da su opremljeni sofisticiranom i modernom opremom koja je, kako su nam pojasnili naši domaćini, vrlo rijetka i vrlo potrebna u Hrvatskoj i šire. Iskusni znanstvenici zaposleni u Metrisu vješto se koriste čitavim nizom osjetljivih i preciznih laboratorijskih uređaja kao što su pretražni elektronski mikroskop, optički stereomikroskop ili optički metalografski mikroskop.

gg

Tu su, među ostalim, i optički emisijski spektrometar, univerzalna statička kidalica, uređaj za mjerenje tvrdoće i mikrotvrdoće prema Vickersu, charpy njihalo i mnoštvo druge opreme, a s posebnim ponosom nam u Metrisu pokazuju nedavno nabavljenu robotsku ruku kojom od ovog semestra jačaju kvalitetu praktičnih vježbi svojih studenata.

"Želimo unaprijediti Istru u znanstvenom i stručnom smislu, te stvoriti regiju znanja. Uz znanje i iskustvo kojim već raspolažemo, te razvojne perspektive koje nam se kroz dobiveni znanstveni status otvaraju, uvjeren sam da Istarsko veleučilište u tom procesu može i mora biti jedan od ključnih dionika", zaključuje Daglas Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum