PRVI BIOGI FORUM U POREČU NA INICIJATIVU IVANA JAKOVČIĆA

Dobitna kombinacija: Bio proizvodnja i geografska izvornost


U Poreču će se u četvrtak u Istarskoj sabornici organizirati prvi BioGI Forum namijenjen proizvođačima organskih bio poljoprivrednih proizvoda i onima s oznakom geografske izvornosti kao i cjelokupnoj javnosti. Potrošnja bio proizvoda nedvosmisleno pridonosi zdravlju i ovime se želi senzibilizirati hotelijere i restoratere, kao i javni sektor za veću potrošnju bio proizvoda u školama, domovima umirovljenika, bolnicama. Cilj foruma, na kojem će sudjelovati eminentni stručnjaci, kako kaže njegov organizator, europarlamentarac Ivan Jakovčić, jest povećati proizvodnju i potrošnju bio proizvoda. Tome se želi dodati prepoznatljivost geografske izvrsnosti.

- Želim potvrditi da su bioproizvodnja geografski izvornih proizvoda najveća šansa za europsku poljoprivredu. To je prvi put da se organizira takav objedinjeni forum dviju europskih markica. Zato mu je i naziv BioGI. Upravo EU ima vrhunske zaštićene poljoprivredne proizvode koje treba proizvoditi na organski-bio način ili ima bio proizvode koji trebaju dobiti svoju zaštitu geografske izvornosti. To je pobjednička kombinacija. Uspijemo li u tome, europska će poljoprivreda biti najkonkurentnija na svjetskom tržištu, pojasnio je Jakovčić.

- Nije mi trebalo puno da shvatim da je velika šansa preobratiti konvencionalnu poljoprivredu u organsku i time omogućiti građanima više zdravlja i sigurnosti. Pogotovo djeci i generacijama koje dolaze. Uspijemo li Istru pretvoriti u bioregiju, narednih desetak godina bit ćemo opet europski lideri u ovoj prevažnoj djelatnosti. Kada organskim proizvodima dodamo još i oznaku istarske izvornosti za maslinovo ulje, vino, pršut, crveni češnjak, luk, orah i drugo spojit ćemo lokalno zdravlje i globalnu konkurentnost naše poljoprivrede i našeg turizma i ugostiteljstva, pojasnio je europarlamentarac, napomenuvši da je Poreč odabran jer je za sada jedini grad u Hrvatskoj učlanjen u novu europsku udrugu OCNE (Organic Cityes Network Europe) u kojoj su Pariz, Beč, Milano i mnogi drugi.

Program foruma ima tri panela na kojima će se čuti istarska, hrvatska i europska iskustva. Na otvorenju će imati i video obraćanje povjerenika za poljoprivrednu EU Phila Hogana. O pozicioniranju bio proizvoda na tržištu govorit će predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Istre Dorian Siljan, ravnateljica Instituta dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. Potom će o bio potencijalu Istre i Hrvatske raspravljati gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater