optimistične najave

DO LJETA POČINJE OPORAVAK TURIZMA Denis Ivošević: U svibnju očekujemo prvi veći dolazak gostiju u Istru

Bez obzira na trenutnu situaciju, mi u sektoru turizma gledamo pozitivno na narednu turističku sezonu. Jasno, s realnim optimizmom koji je prije svega uvjetovan situacijom u Njemačkoj. Moramo priznati da nas je Njemačka prethodne sezone izvukla. Imali smo daleko najveći broj gostiju iz te države, za razliku od Austrije i Italije koji su nas praktički zaboravili. Koliko god je situacija nepredvidiva, za sljedeću ćemo sezonu biti itekako spremni, poručuje direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević

| Autor: Doria MOHOROVIĆ i Roberto RAUCH
Turisti u Puli (pula.hr)

Turisti u Puli (pula.hr)


Povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss u razgovoru za njemačke medije poručio je da očekuje kako će oporavak turističkog tržišta potencijalno započeti tek u svibnju, a do tada je planiranje putovanja skoro pa nezamislivo. Nadodao je i da bi turizam trebao potpuno oživjeti do ljeta, što bi trebalo omogućiti nesmetano putovanje i puno uspješniju turističku sezonu za Hrvatsku u odnosu na prošlu godinu.

„Ako u drugom kvartalu zaista uspijemo cijepiti većinu građana, imat ćemo relativno sigurnu situaciju što se putovanja tiče“, poručio je Bareiss. Što to znači za hrvatsko tržište turizma, koje uvelike ovisi o dolasku gostiju iz Njemačke, upitali smo Denisa Ivoševića, direktora Turističke zajednice Istarske županije. Ivošević je optimističan, a uviđa i važnost gostiju iz Njemačke, bez kojih bi posljednja turistička sezona za Hrvatsku bila potpuni fijasko. 

Nepredvidiva situacija

- Bez obzira na trenutnu situaciju, mi u sektoru turizma gledamo pozitivno na narednu turističku sezonu. Jasno, s realnim optimizmom koji je prije svega uvjetovan situacijom u Njemačkoj. Moramo priznati da nas je Njemačka prethodne sezone izvukla. Imali smo daleko najveći broj gostiju iz te države, za razliku od Austrije i Italije koji su nas praktički zaboravili. Koliko god je situacija nepredvidiva, za sljedeću ćemo sezonu biti itekako spremni, poručuje Ivošević.

Ivošević za Bareissova predviđanja napominje da je takva situacija prilično izgledna te kaže da istarski TZ vjeruje i planira da će dolazak prvog značajnijeg broja turista biti u svibnju.

- Međutim, ono što danas kažemo za desetak dana može biti puno bolje ili čak i puno gore. Zato je jedino bitno reći da svi moramo biti organizirani i disciplinirani da bi se mogućnost zaraze svela na što je moguće manju razinu, ističe Ivošević.

Aviokompanije su također oprezne po pitanju prognoza, no naznake o planovima za sljedeće ljeto, poručuje Ivošević, ipak postoje.

- Većina aviokompanija već je napravila prijedlog letenja, ali on će se mijenjati sukladno situaciji. Već znamo tko će od iduće godine letjeti za Istru: Ryanair je najavio svoje četiri linije, Easy Jet osam, Jet2.com tri. Ipak, sada je još prerano za ikakvu potvrdu ovakvih informacija.

Još jedan novitet u turizmu bit će certifikat o cijepljenju, koji bi diljem EU-a trebao djelomično zamijeniti prošlogodišnje negativne testove koje su putnici morali predočiti na većini granica. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je uspostavu takve potvrde o cijepljenju na razini Europske unije. Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji oživjeti putovanja prije ljetne sezone i već je stvorila vlastiti standardizirani certifikat kojim se dokazuje da je pojedinac cijepljen. S takvim je činjenicama Ivošević upoznat te poručuje da je TZ Istarske županije, zajedno s Ministarstvom turizma, već reagirao po tom pitanju.

- Kontaktirali smo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam da vidimo koji su parametri potrebni da Istra kao regija dobije potvrdu da pratimo sve epidemiološke mjere i da, sukladno tome, dobijemo i taj certifikat. Takvim bi dokumentom klijenti koji dolaze znali da ovdje postoje razrađeni protokoli, mjere i zdravstvena zaštita koja je primjerena međunarodnim standardima, ističe Ivošević. 

Mijenjaju se trendovi

Premda nada u normalniju turističku sezonu postoji, potpuno je izvjesno da će se turistički trendovi promijeniti. Tvrdi to i studija francuskog turističkog časopisa Echo Touristique. Ljudi će, ističe studija, preferirati boravke na otvorenom, fleksibilnost rezervacija i duže boravke, s obzirom na to da će biti sve više onih koji će svoj posao moći raditi online. Promjena trenda osjetila se i prošle sezone:

Ove smo godine svjedočili potpuno novom trendu, tome da su kuće za odmor, pogotovo one izdvojene, imale najbolju prođu. Od 13,5 milijuna noćenja, koliko ih je Istra realizirala lani, više od pet milijuna njih bilo je u privatnom smještaju, 4,2 u kampovima i tek 2,2 milijuna u hotelima. To znači da će se takav trend nastaviti i u narednoj godini, gdje će najveću potražnju ponovno imati privatni i izolirani smještaj, zatim određeni kampovi - posebno mobilne kućice, kao i mali obiteljski hoteli i nautika. To će definitivno biti segmenti koji će prvi biti traženi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater