tehnološki napredak

DESET EUROPSKIH ZEMALJA UVELO SPORNU 5G MREŽU U susjednoj Deželi započela komercijalna upotreba ultrabrzog mobilnog interneta

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
PIXABAY

PIXABAY


Telekom Slovenije uspostavio je prvu nacionalnu komercijalnu mobilnu mrežu pete generacije (5G) na postojećim baznim stanicama i u postojećem frekvencijskom spektru 2.600 MHz, koju koristi i za mrežu četvrte mobilne generacije. Mreža će prvih mjeseci rada pokrivati četvrtinu Slovenije, dok će do kraja godine premašiti 33 posto

Hrvatska ipak neće biti prva država u regiji koja će svojim građanima ponuditi uslugu brzog mobilnog interneta, odnosno 5G mrežu. Unatoč najavama i testiranju u nekim gradovima, poput Samobora, te neostvarenoj najavi da će Istarska županija biti prva u kojoj će stanovnici i turisti moći koristiti internet najnovije generacije, niti jedna komercijalna mreža nije najavila da počinje davanjem usluge prijenosa podataka po 5G standardu.

Tehnološki napredak u regiji povela je stoga Slovenija, gdje je Telekom Slovenije uspostavio prvu nacionalnu komercijalnu mobilnu mrežu pete generacije (5G) na postojećim baznim stanicama i u postojećem frekvencijskom spektru 2.600 MHz, koju koristi i za mrežu četvrte mobilne generacije. Mreža će prvih mjeseci rada pokrivati četvrtinu Slovenije, dok će do kraja godine premašiti 33 posto.

Rast prometa

U Telekomu Slovenije kažu da će u nadograđenoj 4G - 5G mreži korisnici postizati veće brzine prijenosa podataka odmah te da će se „surfati“ brže nego što je bio slučaj u LTE/4G mreži. Puni potencijal 5G tehnologije Slovenci će osjetiti nakon dodjele dodatnog spektra frekvencija što će se dogoditi u slijedećih nekoliko mjeseci. Do kraja kolovoza Telekom Slovenije nadogradio je 150 postojećih mobilnih baznih stanica, ali nadogradnja se nastavlja do što veće pokrivenosti Dežele 5G signalom. Mrežu gradi tvrtka Ericsson, što pokazuje da se u Ljubljani nije razmišljalo o kineskom Huaweiju o čijoj se 5G mreži oštro raspravlja u nekoliko velikih država Europske unije kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tehnički podaci pokazuju da su nove 5G usluge uključene softverskom instalacijom na postojeću opremu Radio System i Packet Core koja će omogućiti razmjenu spektra između 4G i 5G na frekvencijskom spektru od 2.600MHz. Taj spektar inače se koristi samo za 4G mreže, ali neke ga zemlje koriste i za 5G internet. Usluge su danas dostupne u svim većim slovenskim gradovima.

- Mobilni promet podataka eksponencijalno raste, tako da moramo osigurati daljnji razvoj naše mreže da bismo pružili izvrsno korisničko iskustvo s novim uslugama i aplikacijama u nastajanju, uključujući internet stvari. Mi smo se pripremali za ovo postavljanje koristeći postojeći frekvencijski spektar, znajući da je nova generacija tehnologije spektralno učinkovitija i može prenijeti daleko više podataka jer nastojimo što bolje iskoristiti spektar. Naša postupna 5G rollout strategija, lansiranje 5G na 2.600 MHz opsegu kao prvi korak, najbolji je izbor s najboljim mogućim izvođenjem pokrivenosti i kapaciteta u 2020. godini i šire. Evolucija naše mreže u budućnosti uvelike ovisi o rezultatima nove aukcije spektra, tako da naše mogućnosti držimo otvorene za nove mogućnosti, posebno jer znamo da će mrežni zahtjevi za viziju 2025. biti još zahtjevniji, priopćio je Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije.

- Nadogradnja naših postojećih 4G mreža na 5G stavlja Sloveniju na kartu zemalja s najviše digitalnog razvoja. Uz prilike za nova ICT rješenja, usluge i poslovne modele, započeli smo evolucijsku nadogradnju postojeće mobilne tehnologije temeljenu na sigurnim standardima koje smo savladali s našim poslovnim partnerima i pružateljima poput Ericssona. Nastavit ćemo nadograđivati našu 4G/5G mrežu da bismo iskoristili sve u Sloveniji, kaže Beričić.

Telekom Slovenije planira i javnu mobilnu mrežu pete generacije u obliku mreža „kampus“ u kojoj će se koristiti virtualne namjenske mreže za razne vertikale poput energije, prometa, logistike, industrije, pametnih gradova, zdravlja, javne sigurnosti i kritičnih usluga koje se osiguravaju unutar jedne fizičke infrastrukture.  

Ogromna zarada

- S vodećom 5G tehnologijom, robusnom sposobnošću lanca opskrbe i desetljećima lokalne prisutnosti u Europi, udružujemo snage s našim dugoročnim partnerima Telekomom Slovenije kako bismo 5G doveli u Sloveniju. Telekom Slovenije zadovoljava povećanu potražnju za podacima u zemlji, a mi učinkovito raspoređujemo 5G kako bismo podržali pretplatnike i poduzeća te također pripremili Sloveniju za sljedeću digitalnu revoluciju. Radeći zajedno, iskoristit ćemo našu jedinstvenu sposobnost da brzo uvedemo 5G u Sloveniji i trećini cjelokupnog stanovništva dovedemo 5G već do kraja godine, rekao je Arun Bansal, predsjednik za Europu i južnu Ameriku u Ericssonu.

Uz Sloveniju, u zemljama Europske unije komercijalne 5G mreže rade u još devet država. Prije Telekoma Slovenije, komercijalnu 5G mrežu pokrenuo je u jesen 2019. godine operator Orange u Rumunjskoj. Dakle, u više od trećine EU država pokrenuta je, bez obzira na brojne prosvjede zbog 5G tehnologije, komercijalna usluga na toj za neke spornoj, pa i smrtonosnoj, a za druge posve bezopasnoj tehnologiji mobilnog prijenosa podataka.

U pet država EU – Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Italiji i Rumunjskoj 5G mrežu svojim korisnicima nude najmanje dva telekom operatora. Mobilna mreža pete generacija dostupna je i u San Marinu, Finskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Izvan Unije, Velika Britanija prednjači u razvoju 5G tehnologije i tamo je korisnicima nude svi komercijalni telekom operateri.

U Hrvatskoj je 5G mreža još na čekanju iako vodeći operateri Hrvatski telekom i A1 tvrde da su spremni na uvođenje bržeg mobilnog interneta baziranog na 5G tehnologiji. Poručuju da se čeka odluka državnog regulatora o objavi frekvencije za novu mrežu. Ekonomisti predviđaju velike koristi od uvođenja te nove tehnologije u svakodnevni život država u Europi i Europskoj uniji. Europska komisija objavila je da će zarada od 5G mreža do 2025. godine dosegnuti 113 milijardi eura. 

Mobiteli za 5G

Zanimljivo je da je prva europska država u kojoj je komercijalno primijenjena 5G mreža ujedno i jedna od najmanjih država starog kontinenta. Riječ je o San Marinu, državici od trideset tisuća stanovnika okruženoj Italijom gdje je još 2018. godine Telecom Italia Mobile uveo najmoderniji mobilni internet. I druge države koristile su manje odvojene teritorije za testiranje nove tehnologije, poput otoka Manna. U nas je testiranje trebalo biti provedeno na otoku Hvaru, ali su to odbile lokalne vlasti.

Italija je država koja također polaže nade u razvitak 5G tehnologije. Giovanni Ferigo, tehnološki direktor Telecom Italije, rekao je za Financial Times da je Europa bila lider u razvoju 2G mreža, ali je izgubila primat u 3G od Azije, a u 4G od SAD-a.

Trošak izgradnje 5G mreža u Europskoj uniji iznosit će oko 56 milijardi eura, a otvorit će više od dva milijuna novih radnih mjesta. Kada će se Hrvatska „ukrcati“ u brzi mobilni internet još nije točno poznato, ali određene najave i odluke mogu se očekivati do kraja godine.

Do tada, hrvatski građani već mogu u trgovinama elektronskom robom kupiti prve modele pametnih telefona kojima se mogu priključiti na 5G mrežu. Nudi se desetak modela po cijenama od tri i pol do osam tisuća kuna. Žele li ih isprobati u 5G funkcionalnosti, moraju otići do Slovenije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom