LABIN

Danijel Ferić, SDP-ov kandidat za župana, o kulturi u Istri: Vratiti ću kulturu kulturnjacima

| Autor: Branko BIOČIĆ
Valdi Gobo, Katarina Filipović, Danijel Ferić i Vili Bassanese

Valdi Gobo, Katarina Filipović, Danijel Ferić i Vili Bassanese


Danas su Danijel Ferić, SDP-ov kandidat za župana, te Valdi Gobo, vijećnik u Gradskom vijeću Labina i kandidat za gradonačelnika Labina, te njegova zamjenica Katarina Filipović održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o kulturi u Istri te o labinskim razvojnim projektima. Potporu im je došao dati i predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese. 

Kulturu vodi - političar

Ferić se osvrnuo na sramotno saznanje o onemogućavanju uporabe talijanskog jezika vijećniku Maurizio Zennaru u Gradskom vijeću dvojezičnog Poreča i osudio izostanak reakcije predsjednika IDS-a Borisa Miletića i v.d. istarskog župana Fabrizia Radina. Govoreći pak o kulturi istaknuo je da se kroz županijski proračun, težak 1,6 milijardi kuna, financiraju četiri muzeja i kulturnih institucija: Etnografski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre i Istarska kulturna agencija.

- Nije tajna da su kulturni djelatnici u Istri nezadovoljni činjenicom da županijsku kulturu vodi više od desetljeća profesionalni političar. Uz činjenicu da se o županijskim javnim ustanovama u kulturi uopće na raspravlja na županijskoj skupštini, brojne su primjedbe i na netransparentan način dodjele sredstava za javne potrebe u kulturi. Rezultati javnog natječaja za financiranje projekata/programa udruga u kulturi objavljeni su u jeku kampanje za nadolazeće lokalne izbore. Objava obrazloženja odluka kojima se kroje programi javnih potreba u kulturi Istarske županije trebala bi, između ostalog, služiti i podizanju kvalitete te usmjeravanju projekata općenito. Upravo zato, kako se sredstva ne bi dodjeljivala isključimo podobnima, težiti ću izvrsnosti u programima gdje će prostor dobiti i neinstitucionalne ustanove u kulturi. Jadnom riječju vratiti ću kulturu kulturnjacima. Unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri te izgraditi novu kulturnu infrastrukturu, naveo je Ferić. 

Nema kulturne strategije

Cilj mu je, kaže, učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama i projektima te povećati interes javnosti za kulturnu baštinu.

- Nedopustivo je da Istra nema aktualnu Istarsku kulturnu strategiju, stoga ćemo napraviti novu za razdoblje do 2027. godine strategiju usklađenu s višegodišnjim financijskim okvirom EU kako bi se mogla povući sredstva iz EU fondova za projekte u kulturi, rekao je Ferić.

Govoreći o projektima Labinštine, u ingerenciji županije, za koje će se založiti kao župan, naveo je sanaciju otvorenog fekalnog kanala koji prolazi centrom Raše, izgradnju novog lukobrana u Rapcu te pojačanju cestogradnju na Labinštini. Gobo se nadovezao i istaknuo značaj mjesnih odbora te je prijedlog da se novac koji građani uplate u Grad Labin kroz komunalnu naknade, vrati u 50-postotnom iznosu u proračun mjesnog odbora da građani sami odlučuju o prioritetima. 

- Bitna nam je izrada sveobuhvatnog projekta da naslijeđena stoljetna kulturna baština rudarenja pretvori Grad Labin u novu turističku prepoznatljivu destinaciju, turistički brend od koje će grad i građani u konačnici imati veliku financijsku dobit. Sve državne, županijske i lokalne institucije koje djeluju u Starom Gradu zbog neadekvatnosti planiramo izmjestiti u Podlabin. Također, smanjit ćemo komunalni doprinos za građane koji imaju preko 25 godina prebivališta na području Labina za izgradnju obiteljskih kuća za stanovanje, rekao je Gobo koji je obećao da će u njegovom mandatu gradonačelnika dječji vrtić i školska marenda biti besplatni, da će Labin i Gornji Labin povezati žičarom, a Labin i Rabac podzemljem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini