Dvodnevni Bobolo fest

LOKALNA GASTRONOMIJA Dani puževa u Livadama

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dani puževa u Livadama

Dani puževa u Livadama


Malo mjesto tartufara u dolini rijeke Mirne kojeg krasi titula centra svijeta tartufa, u svjetskim je razmjerima poznato upravo po podzemnoj afrodizijačkoj gljivi, a tek zadnjih godina promiče glas o još jednoj tradicionalnoj namirnici, kopnenom pužu, možda ponajviše zahvaljujući Bobolo festu - Danima puževa. U svom trećem izdanju gastronomska manifestacija posvećena pužu, održat će se 11. i 12. lipnja u Konobi "Dorjana" u Livadama.

Cilj je u sezoni puževa oživjeti ovu pomalo zaboravljenu namirnicu i spojiti je s novim gastro trendovima, kaže vlasnica konobe Dorjana Basaneže, među rijetkima koja uz tartufe promovira jela od puževa kao još jednu gastro tradiciju zavičaja. Stari recept potječe iz Gradinja, gdje su nekoć puževi bili specijalitet, a mještane su na tamošnjem dijalektu nazivali - magna boboli po lokalnom nazivu za puževe.

- Gosti su jako zadovoljni. Prve godine pola njih jelo je puževe, a pola drugu hranu, a lani je čak 90 posto gostiju iskoristilo Bobolo fest za degustaciju puževa, rekla je Dorjana Basaneže.

Tijekom petka i subote od 12 sati, uz prethodnu rezervaciju, Konoba "Dorjana" će nuditi jela na bazi puževa: puževe s tjesteninom, gratinirane puževe, zapečene puževe u kućici, u tradicionalnoj inačici na šugo s palentom na istarski… Za one koji su spriječeni doći na Bobolo fest, a željeli bi probati specijalitete od puževa, mogu se u Livade uputiti kad god jer ih u ovoj istarskoj konobi nude u redovnoj ponudi cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of