KATUN LINDARSKI

DANI OTVORENIH VRATA AGROTURIZAMA ISTRE Potvrda da se u Istru dolazi zbog gastronomije

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

(D. ŠIŠOVIĆ)


U agroturizmu Ograde obitelji Šajina u Katunu Lindarskom svečano su otvoreni ovogodišnji, jubilarni deseti Dani otvorenih vrata Agroturizama Istre, koje organizira Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) u suradnji s Istarskim županijom.

Tijekom pet vikenda u studenom, svake subote i nedjelje za posjete će biti otvoreno dvanaest agroturizama: uz Ograde u Katunu Lindarskom, to su još Botra Marija u Svetom Petru u Šumi, Cerovac u Eržišću kod Nedešćine, Dušani pokaj Pazina, Giovanna Allegra u Šumberu, Montižel u Završju, Pineta u Sv. Martinu kod Nedešćine, Sia u Guranu nedaleko Vodnjana, Stara Štala u Sandaljima kod Boruta, Štefanić pokraj Kaldira, Ondina u Bričancima kod Savičente, i po prvi put Pekica u Pekicima kod Savičente.

Po jedinstvenoj promotivnoj cijeni od 105 kuna u svih 12 agroturizama nude se meniji sastavljeni od jela nadahnutih lokalnom kulinarskom tradicijom od domaćih sezonskih namirnica, a cijena uključuje aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu i desert. U većini agroturizama uključenih u ovu promotivnu akciju bit će i pratećih programa, od predstavljanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača i vinara, rekonstrukcije narodnih običaja, radionica te žive glazbe. Rezervacije za dolazak u neki od 12 agroturizama dogovaraju se telefonski neposredno s domaćinima, a kontakt-podaci i sadržaj svih ponuđenih jelovnika dostupni su na web-stranicama AZRRI-ja. Za posjetitelje se organizira i prigodni foto-natječaj, a najbolje tri fotografije bit će nagrađene.

Na svečanom otvorenju u agroturizmu Ograde direktor AZRRI-ja Igor Merlić rekao je da se u desetom izdanju ove manifestacije očekuje oko 5.000 gostiju s područja Istre, Rijeke, Slovenskog primorja te Trsta i okolice. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević naglasio je kako agroturizmi u istarskoj unutrašnjosti nude izvorniji turizam od onog obalnog, dok je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić agroturizme i ovu već tradicionalnu manifestaciju povezao s nastojanjem da se turistima dočara život kakav je nekad bio, uključujući i hranu, dodajući i da Dani otvorenih vrata na najbolji način potvrđuju tezu da velik postotak turista u Istru dolazi zbog gastronomije. Uzvanike svečanog otvorenja zatim je pozdravila i domaćica Davorka Šajina, a zatim je ponuđen jelovnik koji će narednih pet vikenda dočekivati subotnje i nedjeljne goste agroturizma Ograde: boškarin na lešo na posteljici od rokule za predjelo, kobasice s palentom, pokisanom repom i fažolom za glavno jelo, te slastica od kestena, skute i dunje za desert. Za atmosferu je uzvanicima zasvirao i zapjevao Serđo Valić, a članovi Folklornog društva Pazin demonstrirali su tradicionalnu lupačiju odnosno guljenje kukuruza, posao oko kojeg su se za jesenskih večeri u seoskim domovima u ugodnom druženju okupljale obitelji i susjedi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter