Službeno, računa se da je prva takva fešta održana 1905. godine kojom je proslavljeno otvaranje vinarskog podruma u Bujama i koji je mnogo narednih godina bio mjesto gdje su se zapregom i kasnije traktorima dovozilo grožđa na preradu i proizvodnju vina… Danas su neka druga vremena, vinari već dugo imaju svoje podrume, a Danima grožđa želi se podsjetiti na početak berbe grožđa i drugih jesenskih plodova, uz iskazanu zahvalnost zemlji i prirodi za ljetinu
Limena glazba predvodila je hod od kantine do kantine (Snimio Luka Jelavić)
To što je prvog dana velike bujske fešte Dani grožđa pala obilna kiša, u Bujama nije puno zabrinulo ni organizatore ni posjetitelje. I do sada je kiša vrlo često obilježavala tu bujsku feštu pa su jedno vrijeme mijenjani i termini održavanja, ali nije pomoglo, pa se i dalje tradicionalni Dani grožđa održavaju trećeg rujanskog vikenda. Istina, kiša donekle poremeti program, ali uporni se posjetitelji snađu i s nužnim promjenama termina.
Tako je bilo i na početku ovogodišnje, 116. manifestacije, kako su to službeno izbrojili organizatori. Korona je uspjela u svoje dvije godine odgoditi uobičajene sadržaje, ali se ove godine sve vratilo u okvire po kojima je ta bujska fešta, jedna od najstarijih u Istri, prepoznatljiva. Službeno, računa se da je prva takva fešta održana 1905. godine kojom je proslavljeno otvaranje vinarskog podruma u Bujama i koji je mnogo narednih godina bio mjesto gdje su se zapregom i kasnije traktorima dovozilo grožđa na preradu i proizvodnju vina… Danas su neka druga vremena, vinari već dugo imaju svoje podrume, a Danima grožđa želi se podsjetiti na početak berbe grožđa i drugih jesenskih plodova, uz iskazanu zahvalnost zemlji i prirodi za ljetinu. Već dugo je bujski vinarski podrum zatvoren, a na tradiciju proizvodnje grožđa podsjetili su i članovi Limene glazbe Zajednice Talijana Buje koji su u petak u večernjim satima svirkom najavili večernju feštu i pozvali sugrađane da im se pridruže u obilasku bujskih kantina i podruma punih mošta.
Mora cantada – uvijek atraktivna (Snimio Luka Jelavić)
Grožđe je u najvećoj mjeri već spremljeno u podrume, vinari očekuju dobro vino, a goste su u svojim kantinama počastili starim dobrim vinom i ponekim zalogajem. Veselu šetnju nije omela ni kiša, jest umanjila posjet koncertu na glavnom bujskom trgu, ali je zato veselo i bučno bilo u velikom šatoru DVD-a Buje na Trgu slobode i pod drugim šatorima na glavnom trgu. Bučno je bilo u atriju gdje se igrala mora cantada, stara igra ovih krajeva.
Subota je bila rezervirana za nekoliko sportskih sadržaja, nešto su organizatori uspjeli organizirati, a neki su sadržaji zbog kiše odgođeni za povoljnije termine. U večernjim satima, kada su kišni oblaci otišli dalje, posjetitelji su u velikom broju došli u središte grada, mnogi su potražili mjesto pod šatorima uz dobru ponudu jela i pića, dok su se drugi zadovoljili šetnjom od trga do trga i slušajući glazbu uživo.
Pažnju posjetitelja na Trgu slobode, uz veliki šator DVD-a, privukle su pripreme za pečenje vola na ražnju. Nekada davno je to bila uobičajena slika na bujskoj fešti, jedno vrijeme je se od toga odustalo, a ove godine mnoge je vol na ražnju podsjetio na nekadašnje fešte o kojima svjedoče i brojne crno-bijele fotografije. I dok su mnogi mobitelima bilježili posljednje pripreme za pečenje vola na ražnju, glavni majstor za tu atrakciju Stjepan Črnčec iz okolice Čakovca, koji ima svu potrebnu opremu za taj zahtjevan posao, uhvatio je malo vremena za novinarsku znatiželju.
Sve je spremno za pečenje vola na ražnju (Snimio Luka Jelavić)
- Ovaj na ražnju imao je 267 kilograma ovako očišćen. Pripreme traju tri-četiri sata, a treba ga peći do sutra, više od 12 sati. Da, imam iskustva, ovo mi je 225. vol kojega pečem, a pekao sam ih od Vrlike do Kastva, pa po Zagorju, ima me svugdje. U Kastvu sam za njihovu feštu pekao tri vola zaredom. Nedavno sam jednog pekao u Motovunu, mislim da su me ovi organizatori tamo vidjeli i pozvali. Tako sam prošao cijelu Hrvatsku, prebire Stjepan po uspomenama dodajući da mu u svemu pomaže i supruga, ali sada je bolesna pa će morati cijelu noć sam dežurati.
Subotu oko podne i navečer meso vola s ražnja brzo se našlo u tanjurima, za degustaciju i uživanje. Ugodna, prohladna subotnja večer bila je prilika i za druge gušte, a nedjelja je donijela nove sadržaje, nove užitke i veliku tombolu. Kiša je na vrijeme odustala.