RABAC

Danas na rivi u sklopu međunarodnog projekta suradnje "Med-O-Vita": SAJAM PČELINJIH PROIZVODA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Danas će se, s početkom u 18 sati u Rapcu na rivi, održati sajam pčelinjih proizvoda. Sajam je trebao biti održan prošle subote, ali je odgođen zbog kiše. LAG "Istočna Istra", u ulozi nositelja projekta, zajedno s partnerima na projektu LAS s ciljem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline predstaviti će med i pčelinje proizvode svojeg područja.

U sklopu projekta izrađena je i zajednička kuharica "Recepti s medom" u kojoj je svaki LAG predstavio po pet recepta s vlastitog područja u suradnji s ugostiteljima. S područja LAG "Istočna Istra" ovoj kuharici svojim receptima doprinijeli su Florian Radićanin i Agroturizam "Pineta" s receptom Palačinke s kozjom skutom i medom, Ljiljana Mekiš i Agroturizam "Giovanna" s receptom Patka s medom i narančom s kuglicama od riže, Leone Višković i Alvona d.o.o. Labin s receptom Karamelizirane kruške sa skutom i medom, Denis Peteani i Hotel Peteani s receptom Labinski krafi s kremom od meda te Toni Dragičević i restoran Due fratelli s receptom Burger od ribe s kremom od buče i meda.

S ciljem veće prepoznatljivosti meda te njihove primjene u kulinarstvu u Rapcu na rivi posjetitelje očekuje i međunarodni cooking show gdje će se pojedini recepti na bazi meda i pripremati. Zainteresirani posjetitelji moći će tako besplatno degustirati karamelizirane kruške sa skutom i medom (Alvoda d.o.o.), burger od ribe s kremom od buče i meda (Due Fratelli), kranjsku kobasicu s medom, loški kruh te orahove štrukle s medom (LAS loškega pogorja), medni kruh i domaće pileće varivo s knedlom i medom iz pokrajine Koroške (LAS Mežiške doline), medni sladoled, žlikrof od pira punjen suhim voćem i preliven medom (LAS s CILjem).

U okviru ovog projekta izgrađen je Edukativni gradski pčelinjak u Labinu (Viletama) koji će svoja vrata otvoriti za sve zainteresirane prije sajma s početkom u 11 sati. LAG provodi ovaj projekt u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin. Projekt doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustva i znanja na području LAG-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter