MEĐUNARODNI NATJEČAJ

CULTURVIDEO: Posebna pohvala rovinjskim učenicima

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Nagrađene učenice u društvu mentorice i profesorice

Na međunarodnom natječaju "CulturVideo" za najbolje video uratke učenika osnovnih i srednjih škola na temu nematerijalne kulturne baštine, kratki dokumentarni film o maškarama u Rovinjskom Selu donio je posebnu pohvalu učenicima osmog razreda Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja.

Riječ je o natječaju organiziranom u sklopu EU projekta Culturecovery s ciljem povećanja vrijednosti nematerijalne kulturne baštine, na kojem se za titulu najboljih borilo čak 46 uradaka, među kojima i deset iz Hrvatske. Po riječima Tamare Perković, profesorice hrvatskog jezika i povijesti te mentorice samog projekta, u izradi uratka bili su uključeni brojni učenici, međutim, posebne pohvale idu osmašicama Karolini Glavaš, Azri Čizmić i Lani Folo koje su snimile dokumentarni film, a koji je svojom duljinom i temom odgovarao propozicijama natječaja.

- Upravo, njihov je video uradak "Maškare u Rovinjskom Selu" poslan na natječaj na kojem je osvojio najveći broj lajkova u svojoj kategoriji, ali i posebnu pohvalu žirija koji je, osim kvalitete, uočio i činjenicu da su se mlade autorice jedine potrudile napraviti i prijevod na engleski, pojasnila je prof. Perković, dok su nam autorice kratkog dokumentarnog filma otkrile kako su pomoć imale i od bivšeg novinara Glasa Istre Alda Pokrajca (inače Seljana) koji im je ispričao legendu o medvjedu Vorki te ih upoznao s tradicijskim jelima koja se konzumiraju u doba maškara. Inače, sam natječaj provodio se u Austriji, Italiji, Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, a pobjede su odnijeli mladi autori iz Mađarske, Austrije i Italije. Svi primljeni videozapisi mogu se pogledati na YouTube kanalu projekta culturecovery - video contest.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini