Akcija 

"Čisto podzemlje Parka prirode Učka". Speleolozi razočarani - IZVLAČILI STARE PERILICE RUBLJA, DIJELOVE AUTOMOBILA, PEĆI...

Ekipa od trideset speleologa iz pet različitih speleoloških udruga: SK "Ozren Lukić", SD "Underground" iz Istre, SU "Estavela" iz Kastva i SO "Velebit" i "Željezničar" iz Zagreba, provela je vikend čisteći podzemlje na području Učke i Rašpora

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Čisto podzemlje Parka prirode Učka

Čisto podzemlje Parka prirode Učka


Velika edukativno - ekološka akcija "Čisto podzemlje Parka prirode Učka", održana je proteklog vikenda u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka.

Ekipa od trideset speleologa iz pet različitih speleoloških udruga: SK "Ozren Lukić", SD "Underground" iz Istre, SU "Estavela" iz Kastva i SO "Velebit" i "Željezničar" iz Zagreba, provela je vikend čisteći podzemlje na području Učke i Rašpora.

Akcija se odvijala paralelno na tri lokacije. U učkarskom Centru za posjetitelje Poklon speleolozi Andrea Deklić i Damir Janton održali su dva stručno - edukativna predavanja na kojima su govorili o svijetu speleologije i problemu zagađenja podzemnih ljepota krškog prostora.

ghdfs

U jami kod Rašpora nađen je krupni otpad: stare perilice rublja, dijelovi automobila, peći… (foto: Stiven KNAUS)

Predavanja su organizirana u sklopu dvostrukog slavlja, 23. rođendana Parka prirode Učka i prvog rođendana Centra za posjetitelje na prijevoju Poklon, na 930 metara nadmorske visine, na spoju Istarske i Primorsko-goranske županije, te je nakon predavanja bilo moguće uz stručno vodstvo posjetiti novi postav.

U jami na Pricejku očistilo se dva kubika otpada koji se najvećim dijelom sastojao od klaoničkog otpada zapakiranog u nekoliko debelih plastičnih vrećica te sitnog komunalnog otpada.

 Na ulaznim dijelovima jame kod Rašpora speleolozi su morali užetima opremiti ulazne dijelove i koristeći tehnike podizanja izvući težak krupni otpad koji se uglavnom sastojao od starih perilica rublja, dijelova automobila, peći, te sitnog komunalnog otpada.

Dio speleologa spustio se do dubine od 270 metara te su pregledali ostatak objekta i zaključili da je voda nosila otpad s ulaza do velikih dubina. Izvađena su četiri kubika otpada, ali nažalost ostalo je još puno jako zahtjevnog posla i za buduće akcije čišćenja.

vgdyf

U jami na Pricejku dva kubika klaoničkog otpada zapakiranog u nekoliko debelih plastičnih vrećica (snimila Nina TRINAJSTIĆ)

Nakon akcije speleolozi su razočarani zaključkom da se ova dva speleološka objekta još uvijek koriste kao aktivna odlagališta otpada, te je potrebno nastaviti s daljnjim educiranjem lokalnog stanovništva kako bi zaustavili ugrozu ovih predivnih krških fenomena i spriječili moguća zagađenja vodonosnika pitke vode. Ovako zahtjevnu akciju ne bi se uspjelo provesti bez podrške Javne ustanove Park prirode Učka, Općine Lanišće i Grada Opatije.

Speleološke udruge provode ekološko - edukativne akcije u sklopu inicijative "Čisto podzemlje" koju je pokrenuo Ruđer Novak sa speleolozima iz cijele Hrvatske. Radi se o volonterskoj inicijativi koja se bori protiv bacanja otpada u podzemlje.

- Važno je naglasiti da su svi sudionici volonteri, te da troškove ovakvih akcija plaćaju sudionici i udruge iz vlastitih sredstava, prenijele su Nina Trinajstić i Vanja Banfić Jevtović.

Od 2015. organizirano je i financirano preko 45 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno preko 300 kubika otpada. Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom. Iz tog razloga, uz čišćenje speleoloških objekata, u sklopu inicijative "Čisto podzemlje" održavaju se i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater