KAŠTELIR-LABINCI

CILJ JE U PET GODINA UDVOSTRUČITI TURISTIČKI PROMET Općina na sjeveru Poreštine bilježi pravi turistički boom

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Dinamični i održivi razvoj, dalje brendiranje destinacije, povratak prirodi i autentičnost ponude osnovna su načela budućeg razvoja turizma zacrtana u Strategiji razvoja turizma općine Kaštelir-Labinci za razdoblje 2019. - 2025. godine, usvojene potkraj prošle godine. Ova je općina na sjeveru Poreštine bez izlaza na more, ali posljednjih godina bilježi pravi turistički boom. 

Stotinjak postelja godišnje više

U 2019. godini je, s kapacitetom od 2.050 kreveta u 431 turističkom smještajnom objektu, ova općina ostvarila 90.000 noćenja što je za 17 posto više nego prethodne godine, te oko 9.500 turističkih dolazaka, što je 20 posto više nego lani. Zanimljive ljetne manifestacije, među kojima su atraktivnije tradicionalna Gramperijada, odnosno festival krumpira, te koncertni ciklus Romance & wine in Kaštelir, novi sadržaji poput zavičajne etnografske zbirke House of Memories, i interes turističkog poduzetništva, primjerice odluka tvrtke Via tempora da u Labincima otvori središnji bike-centar za Istru, neke su od pojava koje su općinsku upravu i ovdašnju Turističku zajednicu potakli da budućem razvoju turizma pristupi promišljenije i planski.

Riječima voditeljice TZ Kaštelir-Labinci Romine Sinosich: "Strategija je način na koji možemo izbjeći da nam se turizam događa stihijski".

Jedan od važnijih ciljeva zacrtanih ovom strategijom je planski rast kapaciteta od po stotinjak postelja godišnje uz težnju da se njihova popunjenost poveća na 70 dana godišnje. Time bi se broj noćenja na kraju planskog razdoblja sa sadašnjih 90.000 povećao na oko 170.000, dakle skoro dvostruko, ali želi se povećati i potrošnja po noćenju sa sadašnjih 30 na 50 eura. Svoju turističku ponudu općina Kaštelir-Labinci želi brendirati prema načelima uravnoteženog razvoja, održivog i u skladu s prirodom, uz poštivanje ekoloških standarda i s naglaskom na autentičnost, kako prostora i objekata, tako i ponude hrane i pića, ali i manifestacija na kojima su strani turisti sve češći gosti.

Strategijom je predložen niz novih sadržaja kojima bi se trebala povećati atraktivnost turističke ponude kaštelirskog kraja, a neke od zamisli su originalne i u istarskim regionalnim razmjerima. Primjerice, predlaže se osnivanje botaničkog vrta kojim bi se gostima mogla prezentirati prirodne vrijednosti koje su u urbanim središtima gotovo nedostupne, te potencijalno još atraktivnijeg zoološkog parka s autohtonim pasminama domaćih životinja i primjercima autohtonih divljih vrsta. Zamišljeno je također i pokretanje umjetničkih kolonija, u ruralnim ambijentima općine koji će biti poticajni za umjetničko stvaranje, za što resursa ima na pretek.

Cikloturizam koji je ovdje dobio snažan zamah osnivanjem bike-centra predlaže se unaprijediti većim brojem staza (zasad je planirano uređenje jedne 18-kilometarske tijekom ove godine), pogotovo onakvima koje bi omogućile obiteljske rekreativne vožnje. Uz biciklizam predlaže se i poticanje trekking ponude odnosno trčanja kroz prirodu, ali i uređenje pisti za vožnju kartinga za goste željnije adrenalina. U Strategiji se preporučuje i razvijanje pustolovnog avanturističkog i lovnog turizma, zatim škole jahanja kao dio zdravstvenog i rehabilitacijskog turizma, ali i uz mogućnost konjičkih sportskih natjecanja. Izletnički turizam predlaže se dodatno obogatiti izgradnjom sustava vidikovaca za promatranje okoliša, a autori Strategije područje ove općine smatraju i zgodnom lokacijom za ljetne dječje kampove u vegetacijski bogatom i raznolikom okolišu. 

Rezervat prirodne ishrane

Jedan od naglasaka u novim prijedlozima turističke Strategije je unapređenje enogastronomske ponude, koja na području općine Kaštelir-Labinci trenutačno obuhvaća svega nekoliko restorana i vinarija. Inicijative za otvaranje agroturizma na području ove općine bile bi jako dobrodošle, kaže nam načelnik Enio Jugovac, a Strategija k tome predlaže i otvaranje novih tipičnih restorana i slastičarnica, te formiranje tematskih "cesta", posvećenih primjerice vinu, maslinovom ulju, medu, siru, ali i branju gljiva.

Posebna eno-gastronomska niša zacrtana Strategijom je i ekološka poljoprivreda, odnosno ponuda jela i pića od ekološki proizvedenih namirnica, za što područje ove općine ima odlične uvjete kao "rezervat prirodne ishrane". Ponuda autohtonih suvenira također je nešto što ovom području nedostaje i trebalo bi ju razviti u skladu s napretkom ostale ponude, uz poticaj otvaranju suvenirnica i tematskih butika.

Spomenuta etno-zbirka u Strategiji također ima svoje mjesto uz prijedlog njezina osuvremenjivanja i dopune multimedijskim sadržajima, a kulturni turizam valjalo bi obogatiti i ponudom novih manifestacija posvećenih, primjerice, narodnoj glazbi i običajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater