TKO TO MOŽE PLATIT?

CIJENE U ISTRI RASTU KAO KVASAC: Kuglica sladoleda prati litru benzina, a za pizzu nam je odjednom "normalno" dati i 80 kuna

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Sveopći val poskupljenja namirnica i energenata uvjetovao je i porast cijena brojnih proizvoda i usluga, što se najviše odrazilo na ugostiteljske objekte, a potom i na džepove njihovih gostiju. Velik broj ugostitelja bio je primoran podignuti svoje cijene, budući da se suočavaju s podebljanim računima energanata - posebice struje i plina - kao i sa značajnim porastom nabavnih cijena, prijevoza i goriva.

Svjesni su da građanima ne rastu plaće, no morali su, kako ističu, povući takav potez da bi mogli normalno funkcionirati i isplaćivati svoje radnike. Prvi su udarac na poslovanje već pretrpjeli tijekom epidemije koronavirusa, a ovo je, kažu, samo nastavak. No, jesu li s povišenjem svojih cijena neki ipak pretjerali?

Uz porast cijene kave, o čemu se naveliko pisalo minulih mjeseci, s dolaskom toplijeg vremena, kada građani i turisti rado navrate po kuglicu sladoleda, taj su primjer odlučile slijediti i slastičarnice. Cijena kave uvijek je pratila cijenu benzina, a po svemu sudeći, to se u posljednje vrijeme definitivno odnosi i na kuglicu sladoleda, koja u nekim slučajevima i premašuje litru benzina. Posljednjih tjedana benzin i dizel u Hrvatskoj su varirali od 12 do 15 kuna za litru, a tu su negdje i kuglice sladoleda.

Neke od slastičarnica su cijenu kuglice u odnosu na prošlogodišnju povisile i za 3 kune, pa tako najveća cijena sladoleda na koju smo naišli u centru Pule iznosi čak 15 kuna. To znači da, ukoliko se četveročlana obitelj odluči počastiti odlaskom na sladoled i svatko uzme samo jednu kuglicu, to mini zadovoljstvo koštat će ih nemalih 60 kuna. Ukoliko pak odluče uzeti dvije kuglice, cijena računa će se popeti i na 120 kuna. Gotovo je nezamislivo da se za jednu kuglicu najdraže ljetne slastice nekad, i to ne tako davno, trebalo izdvojiti 3 do 5 kuna.

Obilaskom pulskih slastičarnica, pa i onih u Fažani, primjetno je da su gotovo sve povisile cijene kuglice sladoleda. Najčešće je to za dvije kune, no raspon povećanja kreće se od jedne do tri kune. Ove sezone to još nije učinila slastičarnica Giardini, iako o tome vlasnik aktivno razmišlja. Doduše, kaže da su povisili cijene 1. siječnja 2022. godine, kada su podignuli cijene sladoleda i kolača.

- Cijena sladoleda je sada 10 kuna, prošle je godine bila prvo 8 pa 9 kuna, a kolači su trenutno po 10 i 12 kuna. Čujte, cijene svakog dana idu gore, od brašna, ulja, šećera, plina, struje, sve se povisuje. Morali smo podići cijene da ne bi radili s gubitkom, moramo biti barem u malom plusu, kaže vlasnik slastičarnice Giardini Ibrahimi Nedžadi koji je ipak iznenađen time što su pojedine slastičarnice cijenu kuglice sladoleda povisile na vrtoglavih 15 kuna.

Cijenu kuglice sladoleda morao je podići i ugostiteljski objekt Zlatna vrata, a uskoro će to morati primijeniti i na pizze i druga jela.

- Razlog poskupljenja je taj što su poskupjele sve cijene sirovina i energenata, kao i dobavljači. Podižu se i plaće naših djelatnika da bi ih zadržali, pa moramo podići i cijene naše usluge. Mi imamo trenutnu cijenu sladoleda od 10 kuna, a prošle godine je bila 8 i 9 kuna. Morat ćemo poskupjeti i cijenu pizza, baš i razmišljamo da to učinimo ovih dana. Otvorili smo fast food s pizza cutom i kebabom. Ondje držimo cijenu komada pizze po 6 kuna u vrijeme akcije "happy hour" zbog školaraca koji dolaze na marendu, ali morat ćemo tijekom sezone podići na 10 do 11 kuna, kaže Ahmeti Fuard, vlasnik ugostiteljskog objekta Zlatna vrata.

Uz sladoled, jedan od omiljenih gušta su i pizze. Cijena tog jela također je u posljednje vrijeme drastično porasla, pa je nekad bilo "normalno" za pizzu dati do 50 kuna, a sada se cijena penje i na 80 i više. Pritom će neki reći da nisu sve pizze iste i da takve, veće cijene od prosjeka, dostižu gourmet pizze, koje imaju kvalitetnije sastojke, od brašna na dalje.Ilustracija

Vlasnik popularne pulske pizzerije Jupiter Pero Tadić kaže da oni nisu skloni povećanju cijena te da situaciju treba sagledati iz pozicije gostiju kojima nisu rasle plaće, a suočavaju se s brojnim poskupljenjima.

- Ne možeš imati uvijek istu zaradu. Kad stane rat, doći će sve na svoje. Mi idemo na to da dajemo pristojne cijene za ono što nudimo, da nije preskupo gostima. Mnogi udaraju prevelike cijene, pa im gosti neće drugi put doći, kaže Tadić, dodavši da je uvijek smatrao da je njegov restoran za srednji stalež, a ne za "Glembajeve".

- Nisam pobornik velikih cijena. Iako je cijena namirnica otišla gore, to po cijeni jedne pizze može značiti maksimalno kunu do dvije više, kaže Tadić, koji smatra i da mnogi ugostitelji iskorištavaju trenutnu situaciju za dodatnu zaradu.

Zaključuje da su mu najvažniji gosti koji dolaze tijekom cijele godine, jer se, napominje, od toga živi, a ne od dva do tri mjeseca turističke sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum