JEDINI PROIZVOĐAČI U HRVATSKOJ

BUZETSKOJ TVRTKI PAB AKRAPOVIĆ NAGRADA ZA DIZAJN: Protupožarne kacige iz Buzeta izvoze u cijeli svijet, uz funkcionalnost krasi ih i dizajn

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mlada ekipa potpisuje razvoj i dizajn

Mlada ekipa potpisuje razvoj i dizajn


U PAB Akrapoviću u cijelosti su izvozno orijentirani, a očekuju da će njihova najnovija kaciga dodatno "podebljati" poslovne rezultate. Već je na premijernom predstavljanju krajem prošle godine na sajmu u Düsseldorfu oduševila potencijalne kupce. Narudžbe su krenule i prije nego su je certificirali, a njena proizvodnja započinje početkom svibnja

Neki je nazivaju Oscarom za dizajn. Jedna je od najpoznatijih nagrada za produkt, industrijski i komunikacijski dizajn na svijetu koju u raznim kategorijama dodjeljuje višečlani žiri svjetskih stručnjaka okupljenih u Design Zentrum Nordrhein Westfalenu u njemačkom Essenu, a upravo je stigla u ruke tvrtki PAB Akrapović iz Buzeta. Njena najnovija protupožarna kaciga PAB FIRE 05, nagrađena je Red Dot nagradom za dizajn proizvoda 2020. godine. 

- Prvi smo se puta prijavili i odmah dobili priznanje. I to kakvo! Red Dot Award, jednu od najpoznatijih nagrada za industrijski dizajn u svjetskim okvirima, zadovoljan je vlasnik i direktor tvrtke Miha Akrapović koji hvali mladu ekipu i voditelja razvoja Marka Bašića.

Svatko je zadužen za svoj segment od testiranja, dizajniranja, konstruiranja…, a zajedničkim snagama napravili su proizvod koji će se prodavati po cijelom svijetu. Priznanje je samo potvrda da su na pravom putu.

Nagradom ovjenčana kaciga sa zaštitnim vizirom, peta u seriji profesionalnih protupožarnih kaciga, u cijelosti je njihovih ruku djelo. Proizvod su razvili sami kao nadogradnju svih prethodnih serija koje odlikuje funkcionalnost i estetika. Za razvoj jednog ovakvog proizvoda do njegovog plasmana na tržištu potrebne su barem dvije godine. Kacigu treba testirati na udarce, na zračenje, na temperaturu. Sve se radi u Buzetu osim glavnog testa tijekom kojeg se cijela kaciga stavlja u vatru, što se provodi na institutu u Milanu.

- Kada sam prije petnaest godina došao u firmu, certifikat jedne kacige i vizira koštao je sedam tisuća eura, a sada certificiranje dosiže iznos od gotovo devedeset tisuća eura, povjerio nam je Miha Akrapović.

 Tvrtka iz Buzeta specijalizirana za razvoj i proizvodnju profesionalnih protupožarnih kaciga, kao i onih koji se koriste tijekom tehničkih intervencija, gašenja šumskih požara i spašavanja na visini, jedinstvena je u nacionalnim okvirima jer jedini je proizvođač protupožarnih vatrogasnih kaciga u Hrvatskoj. Prepoznatljiva je i na svjetskom tržištu, među šest, sedam takvih većih u svijetu, a za mnoge je Buzećane dandanas sinonim za njenog osnivača Ivana Akrapovića koji ju je kao mladi inženjer utemeljio 1953. godine u Ljubljani, a potom se 1978. godine preselio u Buzet koji je u to vrijeme, uvođenjem olakšica za obrtnike, privukao broje poduzetnike iz susjedne Slovenije. Danas se tvrtka približava svom sedmom desetljeću postojanja, od toga je četrdesetak godina na buzetskoj adresi.

Za majstora Ivana, njegov unuk Miha koji ga je naslijedio u obiteljskoj tvrtci, reći će da je uspostavio način rada kojeg bi se moglo nazvati "old school". Prvenstveno mu je u fokusu bila kvaliteta proizvoda pa bi zasigurno bio ponosan na najnovija postignuća. Ivan Akrapović od samih je začetaka potpisivao razvoj, projektiranje i plasman zaštitnih kaciga, a njegovim stopama nastavlja i današnja mlada ekipa PAB Akrapovića.

- Djed Ivan počeo je kao plastičar, radio je manje komponente od plastike za razne kupce u automobilskoj, kozmetičkoj i tekstilnoj industriji, a ubrzo je, vrlo vizionarski za to vrijeme, uvidio da za bilo koji ozbiljniji nastup na tržištu treba imati vlastiti proizvod s vlastitim razvojem. Ta inovativnost i njegova strast za ručnim dizajniranjem doveli su do njegove prve kacige 1978. godine. Bila je to radnička kaciga. Potom jespecijalizirao razvoj i proizvodnju protupožarnih kaciga. Prvi model COMPACTA plasiran je na tržište 1997. godine kao proizvod koji zadovoljava specijalne potrebe vatrogasaca. Dandanas držimo se toga da proizvodimoartikle koji pomažu onimakoji spašavaju život, prenosi nam Miha i kaže kako su zaštitili dizajn svih svojih kaciga.

U PAB Akrapoviću zapošljavaju 60-tak radnika uglavnom s buzetskog područja. Kacige iz Buzeta šalju gotovo u cijeli svijet, plasiraju ih preko distributera. Izvozno su orijentirani i kažu kako više manje surađuju sa zemljama iz cijelog svijeta. Gotovo 99 posto proizvodnje plasira se na inozemno tržište, od Europe sve od Brazila do Kine, ponajviše u bliskoistočne zemlje. Očekuju da će njihova najnovija kaciga "podebljati" poslovne rezultate. Već je na premijernom predstavljanju krajem prošle godine na sajmu "A+A Trade Fair" u Düsseldorfu oduševila potencijalne kupce. Narudžbe su krenule i prije nego su je certificirali, a proizvodnja započinje početkom svibnja jer zaprimili su već dosta ozbiljne narudžbe koje treba pravovremeno isporučiti.

 U PAB Akrapoviću ne osjećaju posljedice korona krize no teško je procijeniti hoće li i tako ostati.

- Naši su poslovi dugoročni. Mi sada proizvodimo proizvode koje smo ugovorili krajem prošle godine i početkom ove. Neizvjesno je što će se desiti idućih mjeseci, moguće će države malo zaustaviti kupnju protupožarnih kaciga jer će više potrošiti na medicinsku opremu. Za sada izgleda sve u redu. Natječaji se raspisuju po cijelom svijetu. Imamo sreću da smo prisutni na puno tržišta pa kad se jedno ugasi, drugo ostaje otvoreno. Prvih tjedan, dva na početku korona pandemije, bio je problem sa sirovinama iz Italije no sada to funkcionira. Dobra stvar je da sve komponente proizvodimo kod nas, a kakva je to prednost bilo je vidljivo kod konkurencije koja neke dijelove dobavlja iz Kine pa je u siječnju i veljači ostala bez dobavljača, kaže Miha.

Zadnjih godina puno je uloženo u modernizaciju opreme. Diversifikaciju proizvodnog procesa i prodajnog programa PAB Akrapović kandidirao je na EU fondove. Projekt vrijedan 4,4 milijuna kuna, s dva milijuna kuna bespovratnih sredstava sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ulaganje u proizvodnju liniju te razvoj tehnološkog procesa omogućilo je razvoj poslovanja proizvodnog pogona za proizvodnju zaštitnih kaciga, širenje kapaciteta kao i prodor na nova tržišta. Nabavljen je stroj za ubrizgavanje plastike, manipulator za manipulaciju proizvoda, CNC stroj za izradu alata, stroj za lakiranje s vakumskim premazivanjem i sustav za hlađenje i filtraciju. Moderniziran je i proizvodni prostor za ubrizgivanje i lakiranje, a jedan od rezultata ovog europskog projekta, uz povećanje kvalitete proizvodnje, bio je razvoj novog proizvoda - upravo kacige PAB FIRE 05!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter