NAJNOVIJE


VELIK INTERES ZA STUDIJE PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI

Buzet stipendira 110 srednjoškolaca i studenta

(G. Č. Š.)

Stipendije su u pojedinim kategorijama za 50 do 100 kuna niže nego lani. Bez obzira na pad proračunskih sredstava nije se željelo smanjiti broj stipendija, već je smanjen mjesečni iznos da bi što veći broj srednjoškolaca i studenata zadržao tu gradsku potporu

 Buzet će srednjoškolcima i studentima u aktualnoj školskoj, odnosno akademskoj godini dodijeliti ukupno 110 stipendija, od toga 73 studentske. Među studentima, njih trideset i troje ostvaruje pravo na nastavak primanja stipendije bez ponavljanja natječajnog postupka, dvadeset i dvoje se školuje za zanimanje prirodnih i tehničkih znanosti, a osamnaest za zanimanja društveno i humanističkih znanosti. 

Najbolji i bez natječaja

Učenici su ostvarili pravo na nastavak primanja stipendije automatizmom, odnosno bez ponavljanja natječajnog postupka, ako su prethodnu nastavnu godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 4,50, a studenti ako su prethodnu akademsku godinu završili najmanje prosječnom ocjenom 3,50 i ako su ostvarili 60 ECTS bodova.

- Svojevremeno su se studenti više opredjeljivali za studije ekonomskih usmjerenja, no posljednjih nekoliko godina primjetan je povećani interes za upisom studijskih usmjerenja prirodnih i tehničkih znanosti, ističe resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga te dodaje da je poticanje uspješnih učenika i studenata dugogodišnja praksa sa željom da se po završetku školovanja vrate u rodni grad i u njemu nađu zaposlenje.

Stipendiste je utvrdilo Povjerenstvo za dodjelu stipendija, prema kriterijima utvrđenim Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata među kojima su najvažniji prosjek ocjena i godina studiranja, odnosno školovanja. Potpisivanje ugovora sa studentima već će se tradicionalno održati za vrijeme božićno - novogodišnjih blagdana. 

Potpore srednjoškolcima

Srednjoškolcima koji pohađaju Srednju školu Buzet stipendija iznosi 200 kuna, a onima koji se školuju izvan buzetskog područja 400 kuna mjesečno. Potpora srednjoškolcima u obrazovanju za posebne programe iznosi 400 kuna mjesečno. Studentska stipendija je 600 kuna mjesečno. Stipendija za utvrđeno deficitarno srednjoškolsko zanimanje medicinska sestra ili medicinski tehničar opće njege iznosi 600 kuna mjesečno, odnosno 900 kuna mjesečno za studente ovoga deficitarnog usmjerenja.

Grah Ciliga kaže da su se dva srednjoškolca odlučila za srednjoškolsko zanimanje medicinska sestra ili medicinski tehničar, međutim ni prošle ni ove godine nije bilo zainteresiranih za preddiplomski ili diplomskih studij sestrinstva.

- Stipendije za ovu školsku, odnosno akademsku godinu u pojedinim su kategorijama za 50 do 100 kuna niže nego lani. Bez obzira na pad proračunskih sredstava, nismo htjeli smanjiti broj stipendija, već smo smanjili mjesečni iznos da bi što veći broj srednjoškolaca i studenata zadržao tu gradsku potporu, pojašnjava resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

Neovisno što je zbog različitih zakonskih izmjena Grad Buzet izgubio značajna proračunska sredstva i dalje ostaje pri vrhu po izdvajanjima za stipendije u odnosu na visinu gradskog proračuna ne samo u Istarskoj županiji, nego i u Hrvatskoj. U idućoj godini za te se namjene planira osigurati 570.000 kuna.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam