OBUHVAĆENO 3.000 KUĆANSTAVA

BUZET: Limenke sa sjemenkama začinskog bilja stigle na kućne adrese

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Oslikane limenke

Oslikane limenke


Limenka s paketićem sjemenki začinskog bilja stigla je na kućni prag tri tisuće kućanstava na sjeveru Istre, zahvaljujući ekološko-edukacijskom projektu "Sadite biljke vaše i ispunite srce naše" kojeg provodi gradski komunalac "Park" u suradnji s buzetskom osnovnom školom.

Realizacija eko projekta počela je prošle godine na inicijativu "Parka", prijedlog je bio da se na neki način stavi naglasak na ponovnu uporabu otpada, a uključila se Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" kojoj je "Park" eko kum.

- U cilju ekološke edukacije, na čemu u Buzetu kontinuirano radimo raznim projektima više od petnaestak godina, došli smo na ideju da bi bilo dobro da se u školi sakupljaju limenke koje će se korisno upotrijebiti te da djeca naprave prigodne radove s eko porukama koje će krasiti te limenke. Sakupili smo dosta dječjih radova, objavili ih i na ovogodišnjem eko kalendaru kojeg smo prigodno podijeli kućanstvima na području Grada Buzeta i Općine Lanišće svim korisnicima naših usluga. Od tih radova izradili smo naljepnice, lijepili ih na limenke, u njih stavili vrećice sa sjemenkama začinskog bilja, peršina i bosiljka te poruke građanima kako korisno uporabiti predmet koji nam više ne treba da ne bi postao otpad, pojasnila je direktorica "Parka" Ervina Kisiček.Ilustracija

Cilj projekta je odgovorno ponašanje prema okolišu, a želja spriječiti nastanak otpada i pokušati predmetima koji više nisu potrebni dati neku novu uporabnu funkciju. Tako limenka oslikana dječjim radovima buzetskih osnovaca koji ukrašavaju i ovogodišnji kalendar "Parka" može postati vazica za začinsko bilje.

Uz poklon, limenku i paketić sjemenki začinskog bilja, gradski komunalac pozvao je korisnike svojih usluga da postupaju s otpadom na odgovoran način te da se zajedno vesele lijepom, zelenom i zdravom Buzetu.

U akciju sakupljanja limenki, napominje eko koordinatorica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Mihaela Kranjčić, uključili su se svi djelatnici i učenici škole, a učenici su osmislili i naziv projekta.

- Zahvalni smo "Parku" što nas je uključio u realizaciju ovog projekta, kaže Kranjčić.

Kao međunarodna eko-škola, buzetska škola prošle školske godine ispunila je sve uvjete i stekla dijamantni status, a ove bi godine trebala dobiti platinasti status.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom