MALA OPĆINA, VELIKE TEME

BURNO U RAŠI: Vijećnici načelnicu Palisku rešetali pitanjima, a ona skoro ništa nije odgovorila. Spominje se i sukob interesa, a tu je i stan za kojeg je došlo čak 18 ponuda!

| Autor: Branko BIOČIĆ
Načelnica Glorija Paliska

Načelnica Glorija Paliska


Vijeće Raše donijelo je odluku o prodaji tri stana u vlasništvu Općine najboljim ponuditeljima na javnom natječaju. Stan u Krapnu od 84 četvorna metra prodan je korisniku Hankiji Ibriću, stan u Koromačnu od 49 četvornih metara, za koji su stigle četiri ponude, prodan je za nešto više od 300 tisuća kuna Elviri Milevoi iz SAD-a, a onaj u Raši od 48 četvornih metara u Ulici Matije Vlačića, za kojeg je stiglo čak 18 ponuda, prodan je Maji Suljić za 240.880 kuna.

Primjedbu na prodaju toga stana imala je Admira Žakula iz HDZ-a, koja je rekla da se na Vrhovnom sudu u Zagrebu još uvijek vodi spor o tom stanu pa ne bi željela da kupac kasnije ima probleme, ako se cijeli postupak vrati na prvi stupanj. Pozvala je da se prije donošenja odluke vijećnici konzultiraju s labinskim odvjetnikom Igorom Vretenarom. Odgovorila joj je općinska načelnica Glorija Paliska koja je rekla da je ovdje riječ o reviziji postupka te Općina ima dvije pravomoćne presude, a budući da je stan "oslobođen od osoba i stvari", kao i da je bez tereta, može se prodati. Vijeće je prihvatilo obrazloženje načelnice i odlučilo prodati taj stan najboljem ponuditelju.

Vijećnici su bez rasprave prihvatili polugodišnje izvješće o radu načelnice Paliska, kao i o izvršenju općinskog proračuna za prvo polugodište. U izvještajnom razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine Općina Raša ostvarila je ukupne prihode od 9,25 milijuna kuna ili 54 posto godišnjeg plana. Usto, ostvareni su i primici u iznosu od oko 400 tisuća kuna ili 10 posto plana. U istom razdoblju ukupni rashodi proračuna bili su 6,9 milijuna kuna ili 30 posto godišnjeg plana. Uz raspoloživa sredstva prenesena iz prethodne godine, na kraju polugodišta zabilježen je višak sredstava raspoloživ u sljedećem razdoblju u iznosu od 5,2 milijuna kuna.

Na aktualnom satu posebno su bili aktivni oporbeni vijećnici. Nevres Mulavdić (SDP) pitao je načelnicu Gloriju Paliska koje tijelo je donijelo odluku o postavljanju rampe u Koromačnu te s kim se konzultiralo da se rampa ipak postavi, a onda skine nakon nezadovoljstva mještana za koje se znalo i ranije. Mulavdić je pitao i zašto je otkazana već najavljena Fešta od pedoći u Trgetu i osjeća li se netko odgovornim za nastalu štetu.

Vijećnik SDP-a Mladen Bajramović postavio je pitanje o financiranju kapitalnog projekta Kulturno-komercijalnog kompleksa u Raši - Karlota, ustvrdivši da se ovdje radi o sukobu interesa jer je posao izrade projektne dokumentacije dobila tvrtka Rudist iz Zagreba u vlasništvu Ozane Krasić, supruge Dragana Krasića, načelnika Sektora za rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva, kod kojeg se često odlazilo na konzultacije za taj projekt prije nego što je Vlada darovala zemljište Općini Raša. Pitao je hoće li njezina tvrtka vršiti i nadzor podzemnih radova nad labinskom tvrtkom Rakos u iznosu od čak 3,36 milijuna kuna. Bajramović se osvrnuo i na prilog N1 televizije u kojem je načelnica rekla da se projekt prenamjene raškog rudnika kani kandidirati za bespovratna EU sredstava, navevši primjere dobre prakse u Grčkoj. Stoga je pitao tko je činio taj navodni tim, kada su posjetili Grčku te na kojim su konkretnim primjerima stekli iskustvo, znanja i vještine o onome što se želi primijeniti na Rašu.

Treći vijećnik SDP-am Nikola Lazić pitao je načelnicu je li moguće participirati u cijeni prijevoza do Labina raškim srednjoškolcima. Admira Žakula (HDZ) pitala je tko je radnicima Komunalnog poduzeća 1. maj dozvolio da u kolovozu nenajavljeno i bez odobrenja stanara ulaze u njihove vrtove gdje su se obarale i odnosile palme. Kazala je da se radovima pristupilo po nalogu općinske vlasti.

"Ako postoje kandidati za koje Općina Raša redovito izdvaja sredstva za stipendiranje obrazovanja te kandidat zadovoljava sve uvjete objavljenog natječaja za radno mjesto i ima mjesto boravka na području Općine Raša i usto je bio stipendist općine, zbog čega se zapošljava osoba koja po ničemu gore navedenom ne udovoljava uvjetima", zanimalo je Žakulu. Pitala je na koji način Općina obavještava ostale kandidate koji nisu primljeni u radni odnos i navodi li razlog.

Damir Matas iz HDZ-a tražio je da se iz proračuna Općine Raša sufinancira produženi boravak djeci trećeg i četvrtog razreda, a ne samo prvog i drugog razreda Osnovne škole "Ivan Batelić" Raša. Također je konstatirao da se još uvijek nije označio pješački prijelaz preko prometnice kod mosta u centru jer je nova školska godina već započela, a to je tražio još u proljeće. Načelnica Glorija Paliska najavila je da će na sva pitanja vijećnika odgovoriti pismenim putem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater