PROJEKT WiFi4EU

BRZI INTERNET I NA VRHOVIMA ĆIĆARIJE: Lanišće, najnerazvijenija istarska općina, sve bliža infrastrukturi budućnosti

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Raduje nas činjenica da digitalno doba konačno dolazi na naše vrhe Ćićarije jer i time stvaramo preduvjete za demografski i gospodarski razvoj ovoga kraja, izjavila je laniška načelnica Roberta Medica

Teritorijalno najveća, ali stanovništvom najsiromašnija istarska općina, zahvaljujući projektu RUNE - Rural Network Project, sve je bliža infrastrukturi budućnosti. Stanovnicima Ćićarije omogućit će se spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu odnosno mrežu najnovije generacije koja će dostizati brzine veće i od 1Gbps. Paralelno s time u laniškoj općini provode i projekt WiFi4EU- promicanje intemetske povezivosti u lokalnim zajednicama i uvode WiFi mrežu koji se financira bespovratnim sredstvima EU fondova.

Realizacija projekta planira se u prvom tromjesečju 2021. godine. Uključujući održavanje, vrijedan je oko 15.000 eura. Inicijativa WiFi4EU program je potpore za omogućavanje besplatnog pristupa Internetu u unutrašnjim ili vanjskim javnim prostorima, primjerice u prostorijama javne uprave, škole, knjižnice, zdravstvene ustanove, muzeja, javnih parkova i trgova. Na taj će se način zajednice više uključiti u jedinstveno digitalno tržište, a krajnji korisnici će imati pristup gigabitnom društvu, povećat se digitalna pismenost i dopuniti javne usluge koje se nude u tim prostorima.

Vaučeri WiFi4EU se mogu se iskoristiti za financiranje instaliranja potpuno nove javne bežične mreže kao što je to slučaj u Lanišću, nadogradnju postojeće javne bežične mreže ili proširenje pokrivenosti postojećom javnom bežičnom mrežom.

- Tim projektom omogućit ćemo da naselje Lanišće koje je i najnaseljenije mjesto u općini, gdje se nalazi općinska uprava, Područna škola Lanišće, jedini industrijski objekt u općini - Hrvatske šume d.o.o., UŠP Buzet - Radna jedinica prerada drveta Lanišće, Spomen kuća mučeništva bl. Miroslava Bulešića, boćarski klub "Lanišće", caffe bar "Rezo", dobije mogućnost besplatnog interneta, a razmatramo i uključivanje u projekt još nekih lokacija. Raduje nas činjenica da digitalno doba konačno dolazi na naše vrhe Ćićarije jer i time stvaramo preduvjete za demografski i gospodarski razvoj ovoga kraja, izjavila je laniška načelnica Roberta Medica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum