NAJNOVIJESVEČANA SJEDNICA ZA DAN GRADA VODNJANA

Bogatstvo kultura temelj su razvoja grada


- Velika mi je čast ovo priznanje, jer je za mene Vodnjan jedno posebno mjesto, rekao je generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri, nakon što su mu danas, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana, povelju počasnog građanina uručili predsjednik Vijeća Corrado Ghiraldo i gradonačelnik Klaudio Vitasović. Palminteri je, rekli su Vodnjanci, osoba izrazite privrženosti Vodnjanu, koja se između ostalog zalaže za unaprjeđenje prijateljskih odnosa u lokalnoj zajednici, a sam je konzul pohvalio rad zajednica Talijana Vodnjana i Galižane, ali i aktivnosti i entuzijazam na svim poljima Vodnjanštine.

Razni poticaji

Proslavi Dana grada u palači Bradamante odazvao se izuzetno veliki broj uzvanika, poput Furija Radina, potpredsjednika Sabora, niza predstavnika Istarske županije, prijateljskih općina i gradova kao što su Blace iz Srbije, Manzano iz Italije, Predvora iz Slovenije i drugih, općina i gradova iz susjedstva i drugih.

- Dan 10. kolovoz je dan svetog Lovre, uz sv. Blaža i sv. Kirina, jednog od suzaštitnika našeg grada. Do prije 50-ak godina, na taj se dan održavao veliki sajam na kojem su se susretali ljudi različitih kultura i jezika. Danas to zovemo suživotom i tolerancijom koje njegujemo u našem gradu, rekao je Ghiraldo te napomenuo da je i bogatstvo manjina temelj daljnjeg razvoja Vodnjana.

Više o razvoju govorio je gradonačelnik Vitasović, napomenuvši da je Vodnjan lani zabilježio najviši rast zaposlenosti u Hrvatskoj i da je posljednjih godina u samom državnom vrhu.

- Paralelno s provedbom poticanja razvoja gospodarstva razvili smo i poseban program mjera za poticanje stanovanja za mlade Vodyoung kojim želimo zadržati mlade u svom kraju, ali i privući mlade iz drugih krajeva. Prije dva mjeseca potpisali smo ugovor s 20 obitelji za osnivanjem prava građenja za gradnju kuća i za kupovinu nekretnina u staroj jezgri, rekao je Vitasović.

Naveo je da gospodarski razvoj omogućuje i veća ulaganja u komunalne objekte, kao što je i nova knjižnica, podsjetio da se u Vodnjanu gradi nova ambulanta i ljekarna, da se kroz projekt Youinherit dovršava rekonstrukciju zgrade stare vage koja postaje Centar za obuku mladih maslinara te da je počela gradnja reciklažnog dvorišta.

Revitalizacija jezgre

 - Prioritet ovog mandata je uređenje starogradskih jezgri zbog čega smo pokrenuli izradu strategije razvoja naselja Vodnjan. U cilju revitalizacije starogradskih jezgri, ne samo Vodnjana, nego i Galižane i Peroja, konstanto je otvoren natječaj za obnovu uličnih fasada i zamjene azbestnih krovova, rekao je Vitasović.

Do kraja godine očekuju i natječaj za projekta Torcio, s tvrtkom Castelier razvijaju projekt difuznog hotela u staroj jezgri, razvija se i projekt gradnje aneksa uz Svetog Blaža za smještaj i prezentaciju relikvija i svetih tijela… Podsjetio je i da su nedavno donesene nove izmjene Prostornog plana i planovi potrebnih za turistički razvoj.

        - Investitorima želimo pomoći i biti partneri jer su to i naši ciljevi. No, još jedno poručujem investitorima: Pokrenite se! Na jesen kreću nove sveobuhvatne izmjene plana i gdje god u razumnom roku ne budemo vidjeli konkretne pomake ta će područja doživjeti drastične izmjene, zaprijetio je Vitasović. Podsjetio je da je lani ostvareno rekordnih 650 tisuća noćenja, no to nije dovoljno s obzirom na potencijal Vodnjanštine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike