RADOVI USPORENI

ATRAKCIJA SKRIVENA OD OČIJU TURISTA GradskI toranj u Rovinju ovo ljeto će biti pod NAJLONSKIM PLAŠTEM

| Autor: N. ORLOVIĆ RADIĆ

Jedna od najatraktivnijih znamenitosti Grada Rovinja - toranj sa satom i zvonom, koji se nalazi na Trgu maršala Tita, ove će sezone ostati skriven od pogleda turista. Čitava je građevina obgrljena najlonskim plaštem ispod kojeg su montirane skele. Što se događa sa zvonikom i hoće li uskoro biti otkriven, kako se i najavljivalo, upitali smo Tanju Mišetu, pročelnicu Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i gradnju.

- Poradi konzervatorskih zahtjeva, ljetne sezone i iznimnih vrućina određeni se radovi na sanaciji pročelja tornja i pripadajuće gradske ure ne izvode. Međutim, izvode se konzervatorsko- restauratorski radovi na kamenoj plastici, odnosno čišćenje i zaštita kamenih dijelova zgrade sata (reljef lava, grba, erta) kao i na pripadajućem kamenom stubištu. Istovremeno, izrađuje se izvedbeni projekt svih profilacija kojeg će potom morat odobrit nadležni konzervatorski odjel. Tek tada uslijedit će radovi na završnom sloju fine žbuke i bojanje, odgovorila je Tanja Mišeta, koja je dodala da su radovi znatno usporeni zbog velikog broja kišnih dana tijekom svibnja.

- Dakle, valja zahvaliti vremenskim (ne)prilikama. Uz to, tijekom same izvedbe radova, od strane konzervatora dodatno je zatražen i izvedbeni projekt profilacije (koji je sad i napravljen), što je opet oduzelo vremena, rekla je Mišeta.

Inače, riječ je o prvoj fazi radova koja je trebala biti gotova u svibnju, a novi rok je listopad. Radovi su vrijedni oko 600.000 kuna, a obavljaju se novcem Grada Rovinja i Ministarstva kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater