SVE JE POČELO S RUKOMETOM

AQUA DI MIEL' - Eliksir koji je doveo Muhammada Alija do pobjede u Manili. Lino Červar želio ga je za svoje rukometaše. Danas se proizvodi se u Istri. Doznali smo tajnu 

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Tadašnji trener rukometnog kluba Umag Lino Červar fasciniran Alijevom izdržljivošću i energijom, rekao je Kovaču: "Saznaj mi što ovaj jede ili pije. To mi treba za ove moje!" Naposljetku je doista saznao čime se to Muhammad Ali krijepio tijekom meča u Manili. U pauzama između rundi popio je više od litre meda rastopljenog u vodi s agrumima. Nešto slično sada proizvodi i Kovač

 

Bio je prvi dan listopada 1975. godine kada je u filipinskom glavnog gradu Manili održan znameniti boksački meč "Thrilla in Manila" između tadašnjeg svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Muhammada Alija i njegova izazivača Joea Fraziera. Ali je nakon 14 iscrpljujućih rundi odnio pobjedu, što je za ovu našu priču važno utoliko što su mnogo tisuća kilometara daleko televizijski prijenos ovog meča zajedno gledali tadašnji predsjednik Rukometnog kluba Umag Ivan Kovač i tadašnji trener istoga kluba Lino Červar. Fasciniran Alijevom izdržljivošću i energijom, Červar je tada rekao Kovaču: "Saznaj mi što ovaj jede ili pije, to mi treba za ove moje!".

Reciklirane bočice

Dvanaest godina bio je Kovač predsjednik umaškog rukometnog kluba. Prije nego se pred petnaestak godina počeo baviti pčelarstvom bavio se dulje vrijeme i ugostiteljstvom, i to Červarovo pitanje nije mu dalo mira sve dok nije istražio i naposljetku doista saznao čime se to Muhammad Ali krijepio tijekom meča u Manili: u pauzama između rundi popio je više od litre meda rastopljenog u vodi s agrumima.

Ivan Kovač sa suprugom Brankom na Poreštini danas vodi OPG na kojemu se osim pčelarstvom bave i ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom, a ujedno vode i agroturističko imanje Remedy na kojemu nude obroke temeljene na načelima paleo-prehrane, i čitav niz proizvoda na bazi meda. Među njima je i Kovačeva rekonstrukcija čarobnog napitka koji je Alija odveo do pobjede u Manili: on ga radi tako da zamiješa 90 posto meda, 9,5 posto peluda i 0,5 posto propolisa, čime se dobiva koncentrat od kojeg se napitak priprema tako da se na žličicu tog koncentrata doda limunov sok i voda. Takav se koncentrat pod nazivom Gym & Fit prodaje za kućnu upotrebu odnosno za miješanje napitka kod kuće, no u eksperimentalnoj je fazi gotov napitak od skoro istih sastojaka koji bi se u bočicama plasirao u ugostiteljstvo. Napitak u bočicama nazvan je Aqua de miel, a od onog pripremljenog s koncentratom razlikuje se po tome što je mješavini meda, peluda i propolisa umjesto limunovog soka dodan vitamin C, a ostatak zapremine bočice od dva decilitra čini voda.

Zanimljivo je da je Aqua di miel dio ekološkog projekta smanjenja količine otpada kojeg je pokrenuo Grad Poreč, a Kovač se u njega uključio korištenjem reciklirane ambalaže. Naime, dvodecilitarske bočice voćnih sokova se inače ne recikliraju već se bacaju, pa je Kovač s nekoliko porečkih kafića sklopio dogovor da takve bočice ne bacaju, već spremaju za njega. Te bočice on sterilizira i zatim puni mednim napitkom Aqua di miel, koji stoga kupcima u ruke može doći u više varijanti različitih bočica. Stajanjem se kruti sastojci talože na dnu, pa prije uporabe bočicu treba promućkati, te napitak u čaši izgleda kao bilo koji prosječni narančin đus, samo što je naravno bitno drukčijeg okusa, i jako okrepljujućeg djelovanja.

Teran i med

Aqua di miel još nije službeno na tržištu, a treba se pojaviti na ovogodišnjoj porečkoj Giostri, kostimiranom povijesnom festivalu, zajedno s još dva proizvoda koji okusima i receptima prizivaju davna stoljeća mletačke uprave zapadnom Istrom. Drugi proizvod iz te linije zove se Vin de miel, kojega Kovač zove sirupom od terana i meduna. Nadahnuće za ovaj napitak dobio je iz jednog pokusa sljubljivanja terana i meda na međunarodnom skupu sommeliera u Rovinju. Za miješanje s teranom je odabrao medun odnosno medljikovac jer on za razliku od klasičnog meda ima manji sadržaj šećera i deset puta više minerala, a analize su potvrdile da takva mješavina povoljno djeluje na čišćenje teških metala iz krvi. Teran koji se koristi za tu mješavinu je odležan, s 13 posto alkohola, a iako je omjer dvaju sastojaka Kovačeva tajna, za konačni proizvod se zna da ima samo 1,2 posto alkohola. Proizvodi se tako da se vino lagano zagrijava do najviše 40 stupnjeva pa mu se uz miješanje dodaje medun. "Kad se jednom spoji, više se ne razdvaja, pa ovaj sirup nema taloga", kaže Ivan Kovač, preporučujući da se Vin de miel uzima na male žličice, baš kao sirup, ili pak u malim bićerinima kao aperitivno vino.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater