UDRUGA POZITIVA PROTIV ŠIRENJA MRŽNJE PO BILO KOJOJ OSNOVI

Andrejev Majcan: Političke elite i interesni lobiji perfidno manipuliraju narodom

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
Aleksandar Kovač i Snežana Andrejev Majcan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Aleksandar Kovač i Snežana Andrejev Majcan (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Na žalost, stječe se dojam da živimo u zemlji u kojoj se zakoni ne primjenjuju na sve jednako, u zemlji u kojoj oni koji bi nam trebali biti uzor ne osuđuju nasilje, već šutnjom dopuštaju i potiču njegovu eskalaciju, istaknuo je Aleksandar Kovač

Članovi istarske podružnice Pozitive, udruge za razvoj slobodnog društva, na konferenciji za novinare u Buzetu reagirali su na slučajeve nasilja u Valbandonu i u Rijeci koje se želi svrstati pod mržnju na nacionalnoj osnovi, a čime se otvara prostor za interpretaciju te posljedično i širenje mržnje.

- Kao i svaki put u predizborno vrijeme, izloženi smo eskalaciji netrpeljivosti, nasilja i mržnje prema pojedinim skupinama društva. Političke elite i razni interesni lobiji perfidno i uspješno manipuliraju narodom. Huškaju na mržnju radi osobnog interesa, a pojedini mediji im idu na ruku, jer umjetnim dramatiziranjem događaja podižu čitanost i prodaju svoje naklade. Izbori prolaze, netko dobro profitira tim metodama. Svi se oni u javnosti predstavljaju kao žrtve, a jedina žrtva i jedini koji plaćaju preveliku cijenu tako posijane mržnje su obični ljudi, narod. Izbori prolaze, ali mržnja ostaje, istaknula je Buzećanka Snežana Andrejev Majcan. 

Manipulacija i huškanje 

Andrejev Majcan je pozvala sve da ne nasjedaju na manipulacije i na huškanje mržnjom te rekla kako je svatko bar jednom u životu osjetio neku nepravdu ili diskriminaciju, zato što je žena ili muškarac, premlad ili prestar, neškolovan ili preškolovan, vjernik ili nevjernik, prve ili druge nacionalnosti.

- Posljednjih dana ponovno smo izloženi situaciji koja je, umjesto izoliranog incidenta koji se tiče žrtava i počinitelja jednog malog mjesta, postala vruća društvena tema. I to ne bilo kakva, već tema koja, poprimajući neprimjerene dimenzije, prijeti da kotač naše novije povijesti vrati trideset godina unazad. Odgovornost za sve zlo koje se dogodilo onda nije samo na onima koji su zlo inicirali, već i na svima, koji su onda šutjeli, naglasio je Aleksandar Kovač iz Poreča. 

Suživot i tolerancija 

Živjeti u Istri koja je izgradila status sinonima dobrog suživota i tolerancije i progovoriti o nacionalnoj netrpeljivosti, nije zahvalno. Svaka strana, rekao je Kovač, ima svoju priču, ali važno je da svatko ponese teret samoodgovornosti i aktualna događanja analizira dublje od nekoliko rečenica koje čuje ili pročita u nekom mediju.

- Jesu li su se susjedi potukli zbog toga što je netko Srbin, Talijan ili Istrijan, a ne zbog tijesnih parkirnih mjesta, teško je ustvrditi. Svakodnevno se ponetko od nas posvađa, a nerijetko svađe i s najbližim članovima obitelji završe tragično, iako u tim svađama nacionalne netrpeljivosti nema. Na žalost, stječe se dojam da živimo u zemlji u kojoj se zakoni ne primjenjuju na sve jednako, u zemlji u kojoj oni koji bi nam trebali biti uzor ne osuđuju nasilje, već šutnjom dopuštaju i potiču njegovu eskalaciju, istaknuo je Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini